Hemköp

Laxtartar med friterat rispapper

Inlagd ingefära och ett krispigt grönt äpple gör Salmalaxen sällskap i denna lyxiga förrätt signerad mästerkocken Catarina König. Perfekt till nyårssupén!

20 min

Laxtartar med friterat rispapper

Ingredienser

LAXTARTAR

  • 200 g
    Fröya el Salmalax
  • 1 tsk
    finhackad gari (inlagd ingefära) el riven färsk
  • 1 msk
    finhackad gräslök + lite extra till dekoration
  • 0.5 st
    finhackat äpple (gärna ett lite syrligare, som Granny Smith)
  • 1.5 tsk
    sesamolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar, nymalen

FRITERAT RISPAPPER

  • 0.5 st
    rispapper
  • 1 dl
    rapsolja, att fritera i

Gör så här

1. Skär laxen i små, små tartarbitar och lägg i en skål.

2. Finhacka gari (inlagd ingefära) eller riv en färsk bit. Lägg ner i skålen med laxen.

3. Finhacka gräslök och ett halvt skalat äpple, lägg ner i skålen. Tillsätt sesamolja och vänd samman allt till en fin och glansig tartar. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt stå svalt till uppläggning.

4. Hetta upp olja i en liten stekpanna eller kastrull till 160°C. Lägg i rispappret och låt svälla upp. Det tar bara några sekunder så är det klart.

5. Lägg upp rispappret på hushållspapper och salta direkt.

6. Skeda snyggt upp tartaren som ”ägg” med hjälp av två skedar och lägg över på en serveringssked.

7. Dekorera med krossat friterat rispapper och hackad gräslök.

6 portioner