Hemköp

Lemon butter cake

En kaka på smör och citron är egentligen på sin plats alla dagar i veckan, men kanske är den ändå allra ljuvligast till påsk? Vem vet? Du måste nog prova.  

 

Tips: kakan kan bakas dagen innan och förvaras i kyl. Ta fram en stund innan servering och pudra med florsocker.

65 min

Lemon butter cake

Ingredienser

SMET 1

  • 3.5 dl
    mjöl
  • 1.5 tsk
    bakpulver
  • 1 msk
    vaniljsocker
  • 1 krm
    salt
  • 200 g
    smör, rumstempererat
  • 2 dl
    socker
  • 2 st
    ägg (1 st ägg + 1 st äggvita)
  • 1 st
    citron

SMET 2

  • 200 g
    färskost
  • 2 dl
    florsocker
  • 1 msk
    vaniljsocker
  • 1 msk
    mjöl
  • 2 st
    ägg (1 st ägg + 1 st äggula)
  • 2 st
    citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C. Smöra och klä en springform ca 20 cm.
  2. Smet 1: Blanda de torra ingredienserna förutom socker i en skål. Vispa ihop smör och socker i en bunke tills ljust och fluffigt. Vispa in ägg, äggvita, zesten från citronen och 1 msk citronjuice. Vänd in de torra ingredienserna.
  3. Bred ut smeten i den klädda formen och ställ åt sidan.
  4. Smet 2: Vispa färskosten jämn med florsocker, vaniljsocker och mjöl. Vispa in ägg, äggulan, zesten från citronerna och 2 msk citronjuice.
  5. Häll smet 2 över smet 1 i formen.
  6. Grädda kakan ett steg ovanför mitten av ugnen i ca 40 minuter, tills den är gyllene på toppen men fortfarande lös i mitten.
  7. Låt svalna i formen. Pudra över florsocker vid servering.

12 portioner