30 min
Portioner: 4
4 dl lingon, färska eller tinade frysta
3 dl vatten
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 kanelstång
6 hårda päron
KOLASÅS:
100 g smör
100 g farinsocker
4 msk ljus sirap
4 msk vispgrädde
TILLBEHÖR:
Vaniljglass eller vispgrädde
1. Gör en lag av lingon, socker och vatten i en kastrull, koka i 10 minuter. Pressa lingonen mot kanten så de avger smak och färg.
2. Skala päronen men behåll skaftet. Skär av bottnen så att de står stadigt. Koka päronen i lagen tills de är mjuka ca 15–20 minuter. Låt kallna i lagen.
3. KOLASÅS: Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3 minuter, tills såsen tjocknar. Rör i grädden och ta kastrullen från värmen.
Servera med glass eller grädde.