45 min
Portioner: 4
250 g lingon
2 1⁄2 dl socker
4 dl vatten
4–6 päron (gärna gråpäron)
KOLASÅS:
1 dl strösocker
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 nypa salt
1⁄2 msk smör
TILLBEHÖR:
vispad grädde
1. Låt lingon, socker och vatten koka i 4 minuter. Sila av lingonen, häll tillbaka saften i kastrullen.
2. Skala päronen, koka försiktigt i lingonsaften tills de blir mjuka.
3. Kolasås: Smält strösockret i en kastrull och värm vispgrädden i en annan. När sockret smält och börjat bli brunt ta det från värmen och rör försiktigt i grädden. Rör till en jämn sås, låt puttra i 25 minuter till en seg kolasås. Smaka av med en nypa salt och rör i en klick smör. Låt såsen svalna något.
4. Servera päronen ljumma eller kalla med kolasås och grädde.