Hemköp

Ljummen sallad på plåt med rostade skogschampinjoner, rotselleri, svart ris och fetaost

Recept från Hemlagat, nr 3 / 2019

35 min

Ljummen sallad på plåt med rostade skogschampinjoner, rotselleri, svart ris och fetaost

Ingredienser

  • 250 g
    skogschampinjoner
  • 1 st
    rotselleri
  • 2.5 msk
    olivolja
  • 1 tsk
    flingsalt
  • 2 krm
    svartpeppar, nymalen
  • 2 dl
    svart ris
  • 0.5 dl
    pinjenötter
  • 1 påse
    röd mangold
  • 150 g
    fetaost
  • 0.5 dl
    strödadlar

CITRONDRESSING

  • 1 dl
    olivolja
  • 2.5 msk
    balsamvinäger, vit
  • 0.5 st
    citron, skalet från
  • 1 st
    vitlök (1 klyfta)
  • 0.5 tsk
    salt
  • 2 krm
    svartpeppar, nymalen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen men lyft av efter 20 minuter. Häll av ev. överblivet kokvatten och häll sedan ut riset i en ugnsfast form. Ringla över en matsked olivolja och blanda om.

2. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skala och ansa rotsellerin, dela den i bitar om ca 4x4 cm och lägg på plåten med svampen. Ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda så att allt täcks. Ställ in plåten tillsammans med riset i ugnen och rosta ca 20 minuter eller tills rotsellerin mjuknat och fått färg. Riset ska bli lite segt och krispigt, tas ev. ut före grönsakerna.

3. Rosta pinjenötterna på medelvärme i en torr stekpanna.

4. Ta ut plåten och formen och blanda ner riset i grönsakerna. Toppa med sallad, fetaost, nötter och strödadlar.

5. Vispa samman ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Servera gärna med rostat nöt- och fröströssel.

4 portioner

130,69 kr
Hemköp chat icon