Recept från i säsong, december 2017
90 min
Portioner: 40
LUSSEBULLAR:
1 st jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 st saffran
1 st kesella, lätt
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
18 dl vetemjöl
1 st ägg
VIT CHOKLADFYLLNING:
100 g smör
100 g hackad vit choklad
100 g riven mandelmassa
1 st ägg till pensling
1 tsk pärlsocker
BLÅBÄRSFYLLNING:
200 g riven mandelmassa
1 dl blåbärssylt
1. Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm försiktigt till 37°. Slå vätskan över jästen. Rör om försiktigt tills jästen löst upp sig helt.
2. Tillsätt kesella, socker, salt samt det mesta av mjölet (15–16 dl). Arbeta degen tills den blir smidig nog att den släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck nu bunken och låt degen jäsa i 40 min.
3. Arbeta ut degen på ett mjölat bakbord och forma ca 40 bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, låt dem jäsa övertäckta i 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225°.
4. När bullarna jäst, bred ut smöret, strö över chokladen samt riven mandelmassa och grädda dem mitt i ugnen 5–8 min.