Hemköp

Vitello tonnato - Kokt kyckling med tonfisksås

”En italiensk klassiker är vitello tonnato, det vill säga vinkokt kalvstek i tonfisksås med majonnäs, kapris, sardeller och citron. Det fungerar givetvis utmärkt att göra originalet — här är en variant med kycklingfilé. Eftersom såsen har så mycket smak hoppar jag ofta över att koka kycklingen i vin, som originalreceptet lyder, och nöjer mig med att koka den i saltat vatten. Servera grönsallad till, och gärna också rostat parmesanbröd” säger Matthias Dahlgren.

30 min

Vitello tonnato - Kokt kyckling med tonfisksås

Portioner: 4

Ingredienser

300 g kycklingfilé
8 st sardellfiléer
1 st vitlöksklyfta
4 msk kapris
1 burk tonfisk
200 g majonnäs
1 st citron
2 droppar tabasco
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

GRÖNSALLAD:
150 g grönsallad
2 msk majonnäs
1 st citron

PARMESANBRÖD:
1 st baguette
1 msk olivolja
25 g parmesan

Gör så här

1. Koka kycklingen i saltat vatten tills den är genomkokt. Låt svalna helt. Plocka eller skär det kalla kycklingköttet i mindre bitar.

2. Finhacka sardellfiléerna och vitlöksklyftan. Blanda sardellhack, vitlök, kapris och tonfisk i en bunke så att det blandas väl. Tillsätt majonnäsen och blanda till en tjock sås. Smaka av med citronjuice, tabasco, salt och peppar.

3. Vänd in kycklingköttet i såsen och lägg ut allt på ett serveringsfat.

4. Blanda sallad och majonnäs i en bunke så att majonnäsen fördelas jämnt på salladsbladen.

5. Arrangera grönsalladen på kycklingröran och raspa över citronskal.

Parmesanbröd: Värm ugnen till 175 grader med grillfunktion. Skär baguetten i önskade bitar, lägg brödbitarna på en plåt och rosta dem runt om tills de är gyllene. Ta ut, ringla över olivolja och strö över parmesan, så att det fäster på bröden.

Tips! Koka kycklingen dagen innan så att den får kallna. Resten av receptet tar max 30 min.

Hemköp chat icon