Rabarbersmulpaj med vaniljvisp

Finns det någon vårigare smak? Syrlig rabarber under ett täcke av perfekta smulor, vanilvisp i drivor och kanske årets första kaffe utomhus? Vi njuter redan. Tack för receptet, Mathias Dahlgren!

40 min

Rabarbersmulpaj med vaniljvisp

Ingredienser

  • 800 g
    glasrabarber, sköljd och ansad (eller vanliga rabarber)
  • 100 g
    smör
  • 1 dl
    strösocker

SMULTÄCKE

  • 125 g
    smör
  • 1.5 dl
    havregryn
  • 0.75 dl
    strösocker
  • 1 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 1 nypa
    mald nejlika
  • 3 dl
    vaniljvisp

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Skär den oskalade rabarbern i ca 2 cm stora bitar.

3. Smält smör och socker i en stor stekpanna. Lägg i rabarbern och stek under omrörning till en lagom fast kompott, den ska inte vara vattnig eller lös. Lägg över kompotten i en ugnssäker pajform.

4. Blanda samman ingredienserna till smultäcket och fördela det över kompotten. Grädda ca 20 minuter tills täcket är frasigt och gyllene. Låt svalna något. Vispa upp vaniljvispen och servera till.

6 portioner