Hemköp

Madeleinekakor

Den franske författaren Marcel Proust, som levde vid förra sekelskiftet, skrev i boken På spaning efter den tid som flytt om hur han minns smaken av kakan från barndomens kök. Kakan har blivit en metafor för något som väcker minnen.

30 min

Madeleinekakor

Ingredienser

  • 75 g
    smör, rumsvarmt
  • 0.75 dl
    strösocker
  • 0.5 tsk
    vaniljsocker
  • 2 st
    ägg
  • 1 dl
    vetemjöl
  • 0.25 st
    citron, finrivet skal av

TILL GARNERING

  • 1 msk
    florsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smörj formarna genom att pensla med lite smält smör.

3. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispningen.

4. Sikta ner mjölet och tillsätt citronskal. Blanda försiktigt tills allt är blandat. Lägg en liten klick av smeten i varje form.

5. Ställ formarna på ett galler och ställ in det mitt i ugnen. Grädda små kakor i 8–10 minuter, större ca 15 minuter, tills de fått lite färg.

6. Ta ut kakorna ur formarna. Låt dem svalna på galler och pudra över lite florsocker före serveringen. Ät dem gärna inom några timmar från att de bakas — de är som godast då!

Tips! Det finns särskilda musselskalsformade "madeleineformar" i köksbutiker. De i silikon är smidiga då kakorna lätt lossnar. Det går också bra att använda t ex mazarinformar.

12 portioner

Hemköp chat icon