Den franske författaren Marcel Proust, som levde vid förra sekelskiftet, skrev i boken På spaning efter den tid som flytt om hur han minns smaken av kakan från barndomens kök. Kakan har blivit en metafor för något som väcker minnen.
30 min
7 ingredienser
Köpklart recept för totalt
172,65 kr
75 g
smör, rumsvarmt
0.75 dl
strösocker
0.5 tsk
vaniljsocker
2 st
ägg
1 dl
vetemjöl
0.25 st
citron, finrivet skal av
TILL GARNERING
1 msk
florsocker
75 g
smör, rumsvarmt
0.75 dl
strösocker
0.5 tsk
vaniljsocker
2 st
ägg
1 dl
vetemjöl
0.25 st
citron, finrivet skal av
TILL GARNERING
1 msk
florsocker
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj formarna genom att pensla med lite smält smör.
3. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispningen.
4. Sikta ner mjölet och tillsätt citronskal. Blanda försiktigt tills allt är blandat. Lägg en liten klick av smeten i varje form.
5. Ställ formarna på ett galler och ställ in det mitt i ugnen. Grädda små kakor i 8–10 minuter, större ca 15 minuter, tills de fått lite färg.
6. Ta ut kakorna ur formarna. Låt dem svalna på galler och pudra över lite florsocker före serveringen. Ät dem gärna inom några timmar från att de bakas — de är som godast då!
Tips! Det finns särskilda musselskalsformade "madeleineformar" i köksbutiker. De i silikon är smidiga då kakorna lätt lossnar. Det går också bra att använda t ex mazarinformar.
Köpklart recept för totalt
172,65 kr
Köpklart recept för
172,65 kr