Hemköp

Makalös maräng

Recept från Hemlagat, Sommar 2019

30 min

Makalös maräng

Portioner: 20

Ingredienser

MARÄNGBOTTEN:
6 ägg (rumstempererade)
3 1/2 dl socker
1 nypa salt
2 tsk maizena
1 tsk ljus vinäger

Gör så här

MARÄNGBOTTEN: 1. Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggulorna från vitorna. Det får inte komma någon gula i äggvitorna, då stelnar de inte.

2. Vispa vitorna till ett tjockt, hårt skum. Vispa i sockret lite i taget tills skummet blir glansigt och toppigt. Vispa till sist i saltet, maizenamjölet och vinägern.

3. Häll marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper och forma smeten med hjälp av en slickepott eller en stor sked till en hög och rund form – gör uppåtgående rörelser runt hela marängen. Smeten ska vara högre på sidorna än i mitten – se till att det finns plats för att sedan fylla den upptill.

4. Sätt in mitt i ugnen och grädda i cirka 1 timme. Marängen ska vara lite mjuk inuti och spröd utanpå när den är klar.

5. Ta ut och svalna. När marängen har svalnat helt, strössla försiktigt 1–2 matskedar jordgubbssylt över den. Fyll marängen med cirka 1 liter vispad grädde, smaksatt med vaniljstång, och jordgubbar, hallon, blåbär – cirka 250 gram av varje – och björnbär, vinbär, färska fikon – cirka 125 gram av varje – och toppa med färsk citronmeliss och kanske även ätbara blommor.

Hemköp chat icon