Hemköp

Mammas bästa lussekattsrecept

Konditorn My Feldts bästa recept på klassiska lussekatter. "De här lussekatterna doftar min barndom, kanske doftar de också som din. Jag minns kvällarna då vi kom in från pulkabacken och fick mammas varma lussekatter med mjölk."

60 min

Mammas bästa lussekattsrecept

Ingredienser

  • 5 dl
    mjölk, 3 %
  • 50 g
    jäst
  • 1 g
    saffran, stött
  • 2 dl
    strösocker
  • 1 st
    ägg
  • 15 dl
    vetemjöl
  • 150 g
    smör
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 msk
    russin, till garnering
  • 1 st
    ägg, till pensling

Gör så här

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i bunken till en köksmaskin, häll på mjölken och rör i saffranet.

2. Blanda i socker, salt, ägg och mjöl och kör sakta i köksmaskinen med en degkrok i cirka 5 min. Vänd ner smöret och blanda till en slät deg. (Här kommer du säkert att tycka att degen är för lös, men tillsätt inte mer mjöl! Jäsningen kommer att fixa det.) Låt degen jäsa under en bakduk i 30–50 minuter.

3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den är blank och fin. Dela degen i 40 bitar. Rulla ut dem till smala längder och forma till lussekatter. Garnera med russin.

4. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek. (Obs, det tar olika lång tid beroende på hur varmt du har det hemma, men räkna med cirka 1 timme.)

5. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda dem i ugnen i cirka 7–10 minuter tills de fått lagom med färg.

Tips! Det här är ett klassiskt recept med mycket jäst och mycket saffran. Obs! Tänk på att inte göra misstaget att addera mer mjöl om du tycker att degen är lös innan den har jäst. Ha tålamod!

4 portioner

Hemköp chat icon