Recept från Garant. Den ultimata mandelkakan som toppas med mandelkräm, knaprig topping och serveras med syrlig äppelkompott och frisk créme fraiche. Låter som en drömmig fika eller efterrätt om du frågar oss!
50 min
Mandelkaka (blondiesmet):
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. I en stor skål; blanda det smälta smöret och rörsockret med en ballongvisp tills det är väl kombinerat.
3. Tillsätt ägg, äggulan, vaniljextraktet till smörblandningen och vispa ihop.
4. Blanda sedan i saltet och bakpulvret, och tillsätt därefter vetemjölet och mandelmjölet till blandningen och vänd ihop till en smet med hjälp av en slickepott.
5. Häll smeten i en brödform (ca 1,5 l) täckt med bakplåtspapper och jämna till ytan.
Mandelkräm (Frangipane):
6. I en separat skål, mosa ihop smöret och strösockret. Tillsätt ägget, mandelextraktet, mandelmjölet och en nypa salt. Rör ihop till en kräm.
7. Täck blondie-smeten med frangipanesmeten i formen och täck med mandelspån.
8. Grädda i ca 35-40 minuter. Medan ugnen gör sitt tar vi och förbereder äppelkompotten.
Äppelkompott:
9. Skölj, kärna ur och tärna äpplena.
10. Till en stor panna/kastrull tillsätter du sedan äpplena, kardemumman, vattnet, rörsockret, citronen samt fröna från vaniljstången, men även själva stången. Blanda ihop alla ingredienserna väl.
11. Koka ihop till en kompott på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur stora äppeltärningar du har. Det är gott att få lite karamellisering på äpplena, men även att de har kvar lite textur.
12. Skär mandelkakan i rutor som du serverar med äppelkompott och en rejäl klick créme fraiche. MUMS!!
8 portioner