En kålpudding ska inte gå att skära i rutor, då är den för fast, enligt mig. Jag vill ha mycket brynt kål i min kålpudding och den ska vara ganska porös i konsistensen. Hemkokt lingonsylt kan vara en höjdare, medan köpt lingonsylt sällan är det. Nåt jag brukar göra hemma är att blanda lika delar frysta lingon och köpt sylt. Då får jag nåt som påminner om en bra sylt med mycket bär och lagom mycket socker. Rårörda lingon är annars populärt, men det gillar jag faktiskt inte nåt vidare – av den enkla anledningen att rårörda lingon är gott till söt svensk mat av skånsk modell där man ofta har socker i både färs och sås. Jag är inte uppväxt med söt mat på tallriken utan med salt mat och den är godare med söt sylt till, precis som kombinationen här. Prova får du se!
60 min
LINGON
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär kål och lök i grova bitar och stek i smöret i medelvarm panna tills kålen mjuknar och blir gyllene. Krydda med salt och peppar och låt svalna något.
2. Lägg hälften av kålen och löken tillsammans med fläskfärsen, det kokta riset, det blötlagda ströbrödet och ägget i en stor skål. Blanda till en homogen färsblandning och krydda med salt och peppar. Häll över den relativt lösa färsblandningen i en ugnsfast form och grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills färsen har satt sig och ytan är gyllenbrun.
3. Ta ut formen och fördela resten av den stekta kålen och löken i formen och värm allt i ytterligare 3 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i 5 minuter innan kålpuddingen ska ätas.
4. Blanda lika delar lingonsylt och frysta tinade lingon i en burk eller skål och servera till.
Tips! Ha alltid lingon hemma! Du vet väl att du kan köpa frysta lingon att alltid ha redo hemma i frysen? Finns ekologiska, från Garant.
4 portioner