Hemköp

Minipajer med solrosspread & gremolata

De här portionspajerna smakar ljuvligt av tomat, dessertost, gremolata, nötiga solroskärnor och timjan.

40 min

Minipajer med solrosspread & gremolata

Ingredienser

  • 1 paket
    färsk smördeg (ca 250 g)
  • 25 g
    smör, smält
  • 200 g
    brie
  • 1 pk
    cocktailtomater (ca. 16 st små)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

SPREAD

  • 2 dl
    rostade solroskärnor
  • 125 g
    tomat
  • 2 msk
    olivolja
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 1 msk
    finhackad timjan
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

GREMOLATA

  • 1 dl
    finhackad persilja (ca 25 g)
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 1 st
    citron (rivet skal från)
  • 1 dl
    olivolja
  • 1 nypa
    salt

Gör så här

1. Paj: Sätt ugnen på 225 grader hushållsugn, varmluft 200 grader, och smörj 8 små pajformar (ca 10 cm i diameter). (Det går också bra att göra 1 stor pajform om du inte har portionsformar.) Klä formarna med den utkavlade smördegen; det går enklast om du stansar ut cirklar i degen, ca 13 cm i diameter. Pensla med smält smör och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills bottnarna börjar få lite färg. Ta ut och låt svalna.

2. Spread: Mixa samman alla ingredienser till solrosspreaden i en mixer tills du har en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut ca 1,5–2 msk solrosspread i botten av varje form. Skär tomaterna på mitten och lägg 4 halvor i varje pajform tillsammans med ca 25 g brie.

3. Grädda i mitten av ugnen tills osten smält och pajerna fått fin färg.

4. Gremolata: Gör gremolatan under tiden pajerna är i ugnen. Riv vitlöken och blanda samman med finhackad persilja, rivet citronskal och olivolja. Smaka av med salt.

5. Toppa de nygräddade pajerna med lite gremolata och servera. (Pajerna går också bra att servera kalla. )

8 portioner

Hemköp chat icon