Hemköp

Mini semla

En söt minivariant av våra klassiska semlor. Mindre och enklare att äta - men fortfarande lika underbart god.

90 min

Mini semla

Ingredienser

  • 100 g
    smör
  • 4 dl
    mjölk
  • 50 g
    jäst
  • 2 krm
    salt
  • 0.5 dl
    strösocker
  • 1 tsk
    kardemumma
  • 9 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    hjorthornssalt
  • 1 st
    ägg
  • 200 g
    mandelmassa
  • 1 dl
    mjölk
  • 3 dl
    vispgrädde
  • dl
    florsocker att pudra över semlorna

Gör så här

1. Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37°.

2. Smula jästen i en bunke, häll över lite av degvätskan och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan.

3. Stöt kardemumma i en mortel.

4. Mät upp 8 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen) och blanda i hjorthornssaltet.

5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl.

6. Arbeta degen kraftigt några minuter tills den känns smidig

7. Jäs övertäckt ca 15 min. Sätt ungnen på 225°.

8. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och baka ut små släta bullar. Lägg på bakplåtspapperskläddplåt. Låt jäsa övertäckt 45 min. Pensla med ägg.

9. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått fin färg och är genombakade. Låt svalna på galler under en bakduk. Skär ett lock i varje bulle. (Eller stansa ut ett hjärta eller skär till med kniv.)

10. FYLLNING: Riv mandelmassan och blanda med mjölken. Tillsätt ev. lite av inkråmet från bullarna.

11. Vispa grädden hårt. Fyll bullarna med 1–2 tsk fyllning.

12. Klicka ut grädde på varje minisemla. Lägg på locken och sikta florsocker över.

24 portioner

204,60 kr
Hemköp chat icon