Hemköp

Mjuk saffranskaka med mandel, brynt smör och russin

Kanske julens godaste och saftigaste kaka? Kan med fördel bakas en dag i förväg; då blir den ännu saftigare! Smeten kan också bakas i portionsformar om man så vill.

30 min

Mjuk saffranskaka med mandel, brynt smör och russin

Ingredienser

  • 4.5 dl
    florsocker
  • 2 dl
    mandelmjöl
  • 1.5 dl
    dinkelmjöl, siktat
  • 5 st
    ägg
  • 190 g
    brynt smör
  • 1 g
    saffran, stött
  • 70 g
    mandlar, med eller utan skal
  • 60 g
    sultanrussin eller vanliga russin
  • 1 nypa
    salt
  • 1 msk
    mandelmjöl till formens insida

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.

2. Blötlägg russinen i vatten i ca 15 min.

3. Smörj en springform eller annan kakform, och fodra med lite mandelmjöl.

4. Rosta mandlarna i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10 min. Låt svalna och hacka dem grovt.

5. Bryn smöret i en kastrull under omrörning. Dra bort kastrullen när smöret börjar dofta nötigt och fått en fin brun färg. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad för att avstanna processen. Ta upp kastrullen ur vattenbadet ganska fort igen. Lägg saffranet i smöret och rör ut det. Lägg i russinen. Låt stå och dra ca 10–15 min.

6. Lägg alla torra ingredienser tillsammans med mandeln i en skål. Rör ut äggen i de torra ingredienserna. Häll i smöret och vispa till en smet.

7. Häll upp smeten i formen.

8. Grädda i ugnen i ca 25–35 min eller tills kakans mitt har en inre temperatur på 96 grader, använd gärna en hushållstermometer.

Tips! Sultanrussin kommer från den stora, gula sultandruvan. De är kärnfria, stora och sötare och mildare i smaken än vanliga russin. Det går också bra med vanliga russin i det här receptet.

4 portioner

Hemköp chat icon