45 min
Portioner: 4
1 bit ingefära
6 msk neutral olja
2 lime
3 msk kinesisk soja
1 ½ msk flytande honung
ca 700 g kalkonstek
4 port valfritt ris
1 röd chili
1 röd paprika
150 g morötter (1-2 st)
½ purjolök
½ fp bladspenat (125 g)
1 kruka koriander
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Marinad (skål): Riv 1 bit ingefära till ca 3 msk riven. Blanda 1 msk ingefärsriv med 2 msk neutral olja, saften från 1 lime, 2 msk kinesisk soja, 1 msk flytande honung och ½ tsk salt i skålen.
3. Kalkon (traktörpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och stek ca 700 g kalkonstek med skinnsidan ned i 2-3 min på hög värme. Lägg över kalkonsteken i formen med skinnet upp och pensla marinaden runt om. Stek i mitten av ugnen ca 35 min (alt. tills köttets innertemp. är 72°).
4. Koka valfritt ris till 4 personer.
5. Dressing (skål): Hacka 1 röd chili. Blanda chilin, resten av den rivna ingefäran (ca 2 msk), 2 msk neutral olja, 1 msk vatten, saften från 1 lime, 1 msk kinesisk soja och ½ msk flytande honung i skålen.
6. Asiatisk sallad (traktörpanna): Strimla 1 röd paprika. Skala och skär 150 g morötter (1-2 st) i slantar. Strimla ½ purjolök. Hetta upp 1 msk neutral olja i panna och bryn grönsakerna på hög värme i 4-5 min. Krydda med ½ tsk salt. Vänd ner det kokta riset och ½ fp bladspenat (125 g) i pannan med grönsaker och blanda runt.
7. Skär kalkonsteken i tunna skivor. Hacka 1 kruka koriander. Servera salladen med steken, dressingen och koriandern.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Kalkonen går bra att frysa in om det blir mat över. I sin helhet håller rätten i 2–3 dagar i kylen efter tillagning och passar bra i matlådan.
Förbered: Marianden till kalkonen (punkt 2) och dressingen (punkt 5) går bra att göra i förväg och förvara i varsin täckt skål i kylen.
Tips! Marinera kalkonen över natten så blir den extra smakrik och saftig.