Hemköp

Falafel i tortillabröd med grillade pimientos de padron & vitlökssås

30 min

Falafel i tortillabröd med grillade pimientos de padron & vitlökssås

Portioner: 4

Ingredienser

400 g sötpotatis
1 fp pimientos padrons (200 g)
4 msk olivolja
300 g körsbärskvisttomater
50 g rödlök (½-1 st)
1 lime
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
1 fp falafelmix (200 g)
½ romansallad
½ gurka
1 fp tortillabröd (8 st)

Gör så här

1. Pimientos & sötpotatis (ugnsplåt med bakplåtspapper): Sätt ugnen på 200°. Skrubba och skär 400 g sötpotatis i 1 cm breda klyftor. Lägg sötpotatisen och 1 fp pimientos padrons (200 g) på plåten. Ringla över 2 msk olivolja och ½ tsk salt. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min.

2. Tomatsalsa (skål): Hacka 300 g körsbärskvisttomater och 50 g rödlök (½-1 st). Blanda allt i skålen med saften från 1 lime, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar.

3. Vitlökssås (skål): Blanda 3 dl gräddfil med 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

4. Falafel (skål + stekpanna): Blanda 1 fp falafelmix (200 g) med 2 ¾ dl hett vatten i skålen. Forma till ca 16 bollar. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och stek bollarna runt om ca 6–7 min på medelhög värme, tills de är gyllenbruna.

5. Kalla grönsaker (fat): Riv bladen från ½ romansallad. Tärna ½ gurka. Lägg på fatet.

6. Servering: Ta fram 1 fp tortillabröd (8 st). Servera falafeln i bröden med de rostade grönsakerna, salsan, såsen, salladen och gurkan.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2–3 dagar i kylen efter tillagning. Falafeln, pimientosen och sötpotatisen går bra att frysa in om det blir över.

Förbered: Vitlökssåsen (punkt 3) och falafelsmeten (punkt 4) går utmärkt att förberda och förvara i övertäckt skål/bunke i kylen.

Tips! Pimientos ska generellt sett inte vara starka, men ibland hittar man någon som är riktigt het. Är du känslig så smaka en liten bit först för att slippa överraskningar!

Hemköp chat icon