Hemköp

Pasta med ugnsbakad butternut och parmesan

45 min

Pasta med ugnsbakad butternut och parmesan

Portioner: 4

Ingredienser

2 ½ dl syrad grädde
2 vitlöksklyftor
½ msk buljongpulver
1 tsk rosmarin
1 butternutpumpa (700 g)
100 g rödlök (1-2 st)
1 fp körsbärstomater (250 g)
1 fp blandade vita bönor (380 g)
2 msk olivolja
ca 350 g tagliatellepasta
½ fp bladspenat (125 g)
1 fp pumpakärnor (50 g)
1 fp riven parmesan (70 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Pumpasås (ugnsform 20 x 30 cm): Vispa samman 2 ½ dl syrad grädde, 1 dl vatten, 2 pressade vitlöksklyftor, ½ msk buljongpulver (alt. ½ smulad tärning), 1 tsk rosmarin, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i formen.

3. Skala 1 butternutpumpa (700 g), kärna ur pumpan och skär den i 2 cm stora tärningar. Klyfta 100 g rödlök (1-2 st). Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g). Skölj 1 fp blandade vita bönor (380 g). Lägg ner pumpan, löken, tomaterna och bönorna i formen. Strö över 1 tsk salt och ringla över 2 msk olivolja. Baka alltihop mitt i ugnen ca 30 min.

4. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen. Koka ca 350 g tagliatellepasta till 4 personer. Häll av, men spara 1-2 dl kokvatten.

5. Vänd ner ½ fp bladspenat (125 g) och den ugnsbakade pumpasåsen i den nykokta pastan. Späd med det sparade kokvattnet.

6. Servera pastan med 1 fp pumpakärnor (50 g) och 1 fp riven parmesan (70 g).

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt går bra att frysa in om det blir mat över.

Förbered: Pumpan (punkt 3) går bra att skärna i förväg och förvara i en täckt skål i kylen.

Tips! Kärnorna i pumpan är väldigt goda att rosta och använda som topping i en sallad eller på frukostgröten.

Hemköp chat icon