Hemköp

Gratinerad polenta med halloumisallad, koriander och lime

35 min

Gratinerad polenta med halloumisallad, koriander och lime

Portioner: 4

Ingredienser

50 g gul lök (½-1 st)
1 jalapeno
3 msk olivolja
1 msk buljongpulver
3 dl polenta
1 fp svarta bönor (285 g)
2 lime
1 dl crème fraiche
1 msk smör
200 g morötter (2-3 st)
1 fp babyplommontomater (250 g)
50 g rödlök (½-1 st)
1 kruka legrosallad
1 kruka koriander
1 avokado
1 fp halloumi (200 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Polenta (kastrull + ugnsform 20 x 30 cm): Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Finhacka 1 jalapeno. Hetta upp 1 msk olivolja i kastrullen och bryn löken 2-3 min på medelhög värme. Tillsätt jalapenon, 8 dl vatten och 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning) i kastrullen. Låt koka upp och vispa sen ner 3 dl polenta på låg värme under omrörning, ca 2 min.

3. Rör ner 1 fp avrunna svarta bönor (285 g), saften från ½-1 lime, 1 tsk salt och 1 dl crème fraiche. Blanda försiktigt. Smörj formen med 1 msk smör och bred ut polentan. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.

4. Halloumisallad (stor skål + stekpanna): Skala och grovriv 200 g morötter (2-3 st). Halvera 1 fp babyplommontomater (250 g). Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Hacka 1 kruka legrosallad och 1 kruka koriander. Gröp ut och tärna 1 avokado. Lägg allt i skålen.

5. Skär 1 fp halloumi (200 g) i 1-2 cm stora tärningar. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och stek halloumin runt om på medelhög värme ca 3-4 min, tills den får färg.

6. Blanda ner halloumin i salladen tillsammans med saften från 1 lime, 1 msk olivolja, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar.

7. Servera polentan med salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Polentan går utmärkt att frysa in om det blir mat över. I sin helhet håller rätten 2-3 dagar i kylen efter tillagning.

Tips! Förbered polentan dagen innan, bred ut den i formen (punkt 2-3) och förvara den i kylen. Inför middagen kan polentan antingen värmas i ugnen eller skäras i snittar som ni vänder i vetemjöl och sedan steker i olivolja i en stekpanna, ca 3 min/sida på medelhög värme. Då får den en fast konsistens och härligt krispig stekyta.

Hemköp chat icon