Hemköp

Kotletter i ugn med svampsås och smörslungade grönsaker

45 min

Kotletter i ugn med svampsås och smörslungade grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

50 g gul lök (½-1 st)
1 fp champinjoner (250 g)
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
½ msk kinesisk soja
1 krm vitpeppar
ca 600 g fläskkotletter
4 port valfritt ris
250 g morötter (2-3 st)
250 g broccoli
½ purjolök

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Svampsås (kastrull): Finhacka 50 g gul lök (½-1 st) och skiva 1 fp champinjoner (250 g). Smält 1 msk smör i kastrullen och fräs löken och svampen på medelhög värme i ca 3-4 min. Strö över 1 msk vetemjöl, rör om och tillsätt 2 dl vispgrädde, 1 dl mjölk, ½ msk kinesisk soja, ½ tsk salt och 1 krm vitpeppar. Koka upp och låt puttra i 3-4 min. Dra åt sidan.

3. Fläskkotletter (stekpanna + ungsform 20 x 30 cm): Krydda ca 600 g fläskkotletter med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan och bryn kotletterna på medelhög värme ca 1 min/sida. Lägg kotletterna i formen, häll över såsen och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 min.

4. Koka valfritt ris till 4 personer.

5. Grönsaker (kastrull): Koka upp 2 liter vatten med ½ tsk salt i kastrullen. Skala och skär 250 g morötter (2-3 st) i 1 cm breda slantar. Ansa och skär 250 g broccoli i bitar och buketter. Skär ½ purjolök (vita delen) i 1 cm breda stubbar. Koka grönsakerna i 3-4 min. Häll av vattnet och tillsätt 1 msk smör i kastrullen. Rör runt.

6. Servera kotletterna i såsen med riset och de smörslungade grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Den här maträtten passar bra att frysa in om det blir mat över. I kylen håller maten 2-3 dagar efter tillagning.

Förbered: Svampsåsen (punkt 2) kan göras i förväg och förvaras i kylen. Värm på såsen innan den hälls över fläskkotletterna när det är dags för middagen.

Tips! Även stammen på broccolin går att äta. Skala den med en liten vass kniv och skär den sedan i bitar som kokas tillsammans med övriga grönsaker i punkt 5.

Hemköp chat icon