45 min
Portioner: 4
1 kg potatis
1 ½ msk olivolja
2 tsk rosmarin
1 fp cashewnötter (150 g)
2 ½ dl havregrädde
1 ägg
300 g morötter (3-4 st)
200 g rödbetor
100 g gul lök (1-2 st)
1 ½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ½ tsk majsstärkelse
2 tsk kinesisk soja
500 g broccoli
1 purjolök
2 msk smör
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Potatis (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skölj och skär 1 kg potatis i 2 cm breda klyftor. Blanda potatisen med 1 ½ msk olivolja, 2 tsk rosmarin och 1 tsk salt på plåten. Rosta mitt i ugnen i 20 min. Rör runt då och då.
3. Biffsmet (stekpanna + bunke): Grovhacka och torrosta 1 fp cashewnötter (150 g) på medelhög värme ca 3 min i pannan. Blanda ½ dl havregrädde, 1 ägg, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Skala och grovriv 300 g morötter (3–4 st). Skala och finriv 200 g rödbetor. Finhacka 100 g gul lök (1–2 st). Blanda ner grönsaksrivet, löken, cashewnötterna och 1 ½ dl ströbröd i bunken.
4. Sås (kastrull): Vispa ihop 2 dl havregrädde, 1 dl mjölk, 1 ½ tsk majsstärkelse, 2 tsk kinesisk soja, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i kastrullen. Låt koka upp och sjuda ca 10 min.
5. Skär 500 g broccoli i grova bitar och 1 purjolök i 2 cm breda stubbar och lägg på plåten med potatis. Rosta alltihop i ytterligare ca 10 min, i mitten av ugnen.
6. Biffar (stekpanna): Forma 12 biffar av smeten med blöta händer. Smält 2 msk smör i pannan och stek biffarna ca 3 min/sida på medelhög värme.
7. Servera biffarna med såsen, den rostade potatisen och grönsakerna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten
2-3 dagar i kylen efter tillagning. Biffarna och såsen går även bra att frysa.
Förbered: Biffsmeten (punkt 3) går bra att förbereda och förvara i övertäckt bunke i kylen.
Tips! Har ni lite vinbärsgele hemma är det gott att röra ner ca 2 tsk i såsen.