Hemköp

Torsk ”piccata milanese” med fänkål och zucchini

40 min

Torsk ”piccata milanese” med fänkål och zucchini

Portioner: 4

Ingredienser

30 g smör
50 g gul lök (½-1 st)
6 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 fp krossade tomater (390 g)
½ msk basilika
½ msk oregano
½ msk buljongpulver
2 tsk honung
4 port valfritt ris/gryn
ca 600 g torskfilé
2 krm vitpeppar
¾ dl ströbröd
1 fp riven pecorino (100 g)
1 zucchini
1 fänkål
½ fp mangold (35 g)
1 ½ msk vitvinsvinäger
½ dl vispgrädde

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram 30 g smör och låt bli rumsvarmt.

2. Tomatsås (kastrull): Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Hetta upp 2 msk olivolja, tillsätt löken, 2 pressade vitlöksklyftor och 1 msk tomatpuré i kastrullen. Fräs på medelvärme ca 2 min. Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), ½ dl vatten, ½ msk basilika, ½ msk oregano, ½ msk buljongpulver (alt.½ tärning), 2 tsk honung, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra på svag värme ca 20 min.

3. Koka valfritt ris/gryn (gärna svart ris) till 4 personer.

4. Fisk (ugnsform 20 x 30 cm + liten skål): Lägg ut ca 600 g torskfilé i formen och krydda med ¾ tsk salt och 2 krm vitpeppar. Blanda smöret, ¾ dl ströbröd, 1 fp riven pecorino (100 g) och 2 msk olivolja i skålen och bred/smula över fisken. Stek i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

5. Sallad (stor skål): Skär 1 zucchini i remsor med en skalare ner i skålen. Skiva 1 fänkål i tunt. Blanda grönsakerna i skålen med ½ fp mangold (35 g), 2 msk olivolja, 1 ½ msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar.

6. Rör ner ½ dl vispgrädde i tomatsåsen. Servera torsken med riset/grynen, tomatsåsen och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Den här rätten håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning om det skulle bli mat över.

Förbered: Smörblandningen (punkt 4) går bra att göra i förväg. Likaså sallaen (punkt 5) går också bra att förbereda. Förvara i övertäckta bunkar i kylen.

Hemköp chat icon