Hemköp

Kycklingfiléer och vitlök i ugn med broccoli- och potatisstomp

45 min

Kycklingfiléer och vitlök i ugn med broccoli- och potatisstomp

Portioner: 4

Ingredienser

750 g potatis
250 g broccoli
ca 600 g kycklingfilé
3 msk smör
1 msk buljongpulver
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
200 g tomater (2-3 st)
1 kruksallad
50 g rödlök (½-1 st)
½ msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Potatis & broccoli (kastrull): Koka upp 1 ½ liter vatten med ½ msk salt i kastrullen. Skala och skär 750 g potatis i 3 cm stora bitar. Ansa och skär 250 g broccoli i mindre bitar. Koka potatisen ca 15 min tills den är mjuk. Låt broccolin koka med de sista 5 min.

3. Kyckling (stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Skär ca 600 g kycklingfilé i tre delar/filé. Smält 1 msk smör i pannan och stek kycklingen runt om på medelhög värme i 3-4 min. Lägg över kycklingen i formen.

4. Strö 1 msk buljongpulver (alt. 1 smulad tärning) och pressa 2 vitlöksklyftor över kycklingen. Häll över 2 dl vispgrädde, 1 ½ dl mjölk och tillaga i mitten av ugnen i ca 20 min.

5. Sallad (skål): Skär 200 g tomater (2-3 st) i klyftor och grovhacka 1 kruksallad. Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Blanda grönsakerna i skålen och ringla över ½ msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

6. Stomp: Häll av vattnet från potatisen och broccolin och mosa ihop dem lite grovt. Rör i 2 msk smör, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar.

7. Servera kycklingen med salladen och stompet.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Kycklingen går bra att frysa.

Förbered: Salladen (punkt 5) går bra att förbereda. Förvara i övertäckt skål i kylen. Avvakta med att dressa salladen till servering.

Tips! Om barnen inte tycker om broccoli i potatisstomp kan ni istället servera den rå eller lättkokt vid sidan av.

Hemköp chat icon