40 min
1. Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.
2. Skala och grovriv 200 g palsternacka. Lägg palsternackan i grytan och tillsätt 1 fp passerade tomater (390 g), 1 fp krossade tomater (390 g), 1 dl vispgrädde, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 ½ msk oregano, 2 msk tomatpuré, 1 tsk flytande honung, 1 tsk salt, 1 tsk vitvinsvinäger och 2 krm svartpeppar. Koka upp och låt såsen puttra under tiden som du gör frikadellerna, ca 10 min.
3. Blanda 2 msk ströbröd och ½ dl vatten i bunken. Tillsätt ca 500 g nötfärs, 1 ½ tsk oregano, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Forma färssmeten med blöta händer till ca 24 frikadeller.
4. Tillsätt frikadellerna i grytan med tomatsås och låt puttra på medelvärme under lock i ca 12 min.
5. Koka tagliatellepasta till 4 personer (ca 350 g).
6. Skär ½ gurka i stavar. Riv 1 fp mozzarella (125 g) i mindre bitar.
7. Klipp 1 fp gräslök (20 g) över frikadellerna i såsen och servera med pastan, mozzarellan och gurkstavarna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten (utom gurkan) passar bra att frysa in om det blir mat över. I kylen håller maten 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered: Tomatsåsen kan göras i förväg och förvaras i kylen (punkt 2). Värm på den i samband med att frikadellerna ska tillagas. Låt tomatsåsen svalna helt innan den ställs in i kylen.
Tips! Ta gärna fram alla kryddor och övriga kolonialvaror kvällen innan, så går det snabbare att komma igång med maten när det är dags för middag.
4 portioner