45 min
Portioner: 4
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
4 ägg
600 g potatis
1 blomkål (800 g)
2 äpplen
2 ½ msk olivolja
2 tsk timjan
1 fp mandelspån (100 g)
ca 4 msk smör
½ fp rucola (50 g)
1 msk vitvinsvinäger
1 burk lingonsylt (400 g)
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Raggmunkssmet (bunke): Vispa ihop 4 dl mjölk, 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 4 ägg i bunken. Skala och grovriv 600 g potatis. Rör ner potatisrivet i smeten.
3. Blomkål & äpple (ugnsplåt med bakplåtspapper): Dela 1 blomkål (800 g) i mindre bitar och buketter. Kärna ur och klyfta 2 äpplen. Blanda blomkålen och äpplet på plåten med 1 ½ msk olivolja, 2 tsk timjan, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen i 10 min. Strö över 1 fp mandelspån (100 g) och rosta ytterligare ca 10 min.
4. Raggmunkar (stekpanna): Smält 1 msk smör i pannan och stek 2 raggmunkar åt gången på medelhög värme ca 2 min/sida. Tillsätt 1 dl smet/raggmunkt. Smält ytterligare ½ msk smör vid varje ny omgång.
5. Vänd upp de rostade grönsakerna och mandeln i en skål och blanda med ½ fp rucola (50 g), 1 msk olivolja och 1 msk vitvinsvinäger.
6. Servera raggmunkarna med salladen och 1 burk lingonsylt (400 g).
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Rätten håller 2-3 dagar efter tillagning.
Raggmunkarna är godast att steka upp på nytt i en panna med lite smör i om det blir några över. Det blir 2 ägg och 300 g potatis över i den här rätten. Båda råvarorna håller ett länge i kylen.
Förbered: Smeten till raggmunkarna (punkt 2) går bra att förbereda. Ställ i kylen fram till tillagning.
Tips! Använd 2 stekpannor samtidigt när du steker raggmunkarna så går rätten snabbare att laga.