Hemköp

Fetaostbiffar med melonsallad och tzatziki

35 min

Fetaostbiffar med melonsallad och tzatziki

Portioner: 4

Ingredienser

2 dl valfritt gryn
1 gurka
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
200 g tomater (2-3 st)
50 g rödlök (½-1 st)
½ ekbladssallad
1 honungsmelon
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
50 g gul lök (½-1 st)
ca 500 g nötfärs
1 ägg
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 fp fetaost (150 g)
3 msk olivolja
1 citron

Gör så här

1. Koka 2 dl valfritt gryn (gärna bulgur).

2. Tzatziki (skål): Grovriv ½ gurka och krama ur vätskan med händerna. Blanda gurkan med 3 dl gräddfil, 1 pressad vitlöks-klyfta, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.

3. Sallad (stor skål): Tärna ½ gurka och 200 g tomater (2-3 st). Hacka 50 g rödlök (½-1 st). Strimla ½ ekbladssallad. Skala, kärna ur och tärna 1 honungsmelon. Lägg alla grönsaker i skålen och ställ åt sidan.

4. Biffar (bunke + stekpanna): Blanda ½ dl ströbröd och ½ dl mjölk i bunken. Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Blanda ner löken,
ca 500 g nötfärs, 1 ägg, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar i bunken. Smula ner 1 fp fetaost (150 g). Blanda smeten väl, ca 2 min. Forma 8 biffar.

5. Hetta upp 1 msk olivolja i pannan och stek biffarna ca 5 min/sida på medelhög värme. Lägg på ett fat.

6. Blanda ner de kokta grynen i melonsalladen. Pressa över saften från 1 citron och blanda ner 2 msk olivolja och 2 krm salt.

7. Servera melonsalladen med biffarna och tzatzikin.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Biffarna går bra att frysa in om det blir mat över. Salladen och såsen håller i kylen i 2-3 dagar efter tillagning.

Förbered: Tzatzikin (punkt 2) går bra att göra i förväg och förvara i en täckt bunke i kylen.

Tips! Om du vill göra denna rätt glutenfri går det bra att ersätta ströbrödet i biffarna mot 2 msk majsstärkelse och sedan koka ett glutenfritt gryn så som quinoa till salladen.

Hemköp chat icon