Hemköp

Bakade betor med getost och citronvinegrette

En matig och god sallad med betor, getost, linser och matvete. Toppas med syrlig en citronvinegrette. Enkel mat som gör magen glad!

40 min

Bakade betor med getost och citronvinegrette

Portioner: 4

Ingredienser

600 g rödbetor
300 g palsternacka
250 g morötter (2-3 st)
1 msk + 1 ½ tsk timjan
6 msk olivolja
1 fp solroskärnor (100 g)
4 port matvete
250 g tomater (3-4 st)
1 fp salladsmix (70 g)
1 fp kokta röda linser (290 g)
1 citron
1 msk + 1 tsk honung
1 msk dijonsenap
2 dl turkisk yoghurt
1 fp getost (180 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala rödbetor, palsternacka och morötter. Skär betorna i 2 cm breda klyftor och palsternackan och morötterna i 1 cm breda stavar. Blanda alltihop med timjan, olivolja och salt på en plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min. Strö över solroskärnor när 10 min återstår.

3. Koka valfritt gryn till 4 personer.

4. Tärna tomater. Skölj salladsmix och kokta röda linser. Blanda allt på ett fat.

5. Riv ner skalet och pressa saften från citronen i en skål. Tillsätt olivolja, honung, dijonsenap, salt och svartpeppar i skålen. Blanda runt.

6. Blanda turkisk yoghurt med honung, timjan, salt och svartpeppar i en skål.

7. Vänd ner de kokta grynen, de rostade rotfrukterna och dressingen med grönsakerna på fatet. Smula över getostoch servera med yoghurten.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Den här maträtten passar bäst att ätas inom 1-2 dagar efter tillagning om det blir mat över.

Förbered: Vinegretten (punkt 5) går utmärkt att förbereda och förvara i en övertäckt bunke. Yoghurtsåsen går även den bra att förbereda och förvara i en övertäckt skål i kylen (punkt 6).

Hemköp chat icon