Hemköp

Kycklingdrumsticks med grekisk sallad och kall vitlökssås

Recept från Barnkassen v.35 (2017)

40 min

Kycklingdrumsticks med grekisk sallad och kall vitlökssås

Portioner: 4

Ingredienser

½ msk paprikapulver
3 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
ca 1,2 kg kycklingben
4 port valfritt gryn
1 ½ dl gräddfil
1 gurka
250 g tomater (3-4 st)
50 g rödlök (½-1 st)
1 honungsmelon
1 fp fetaost (150 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Kyckling (ugnsplåt): Blanda ½ msk paprikapulver, 2 msk olivolja, 1 msk kinesisk soja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar på plåten. Lägg ca 1,2 kg kycklingben på plåten och gnugga in marinaden. Stek högt upp i ugnen i ca 35 min.

3. Koka valfritt gryn till 4 personer (gärna hel bulgur).

4. Sås (skål): Blanda 1 ½ dl gräddfil med 1 liten pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

5. Sallad (skål): Tärna 1 gurka och 250 g tomater (3-4 st). Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Skala, kärna ur och skär 1 honungsmelon i bitar. Blanda grönsakerna och melonen med 1 fp smulad fetaost (150 g) i skålen. Ringla över 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

6. Servera kycklingen med grynen, salladen och såsen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2-3 dagar i kylen. Kycklingen och grynen går bra att frysa.

Förbered: Såsen (punkt 4) går bra att förbereda. Förvara i övertäckt skål i kylen.

Tips! Honungsmelon är en bra C-vitaminkälla. Den är perfekt som efterrätt, i smoothie, sallad eller i yoghurten på morgonen.

Hemköp chat icon