Recept från Barnkassen v.35 (2017)
40 min
Portioner: 4
½ msk paprikapulver
3 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
3 vitlöksklyftor
ca 1,2 kg kycklingben
4 port valfritt gryn
1 ½ dl gräddfil
1 gurka
250 g tomater (3-4 st)
50 g rödlök (½-1 st)
1 honungsmelon
1 fp fetaost (150 g)
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Kyckling (ugnsplåt): Blanda ½ msk paprikapulver, 2 msk olivolja, 1 msk kinesisk soja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar på plåten. Lägg ca 1,2 kg kycklingben på plåten och gnugga in marinaden. Stek högt upp i ugnen i ca 35 min.
3. Koka valfritt gryn till 4 personer (gärna hel bulgur).
4. Sås (skål): Blanda 1 ½ dl gräddfil med 1 liten pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
5. Sallad (skål): Tärna 1 gurka och 250 g tomater (3-4 st). Skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Skala, kärna ur och skär 1 honungsmelon i bitar. Blanda grönsakerna och melonen med 1 fp smulad fetaost (150 g) i skålen. Ringla över 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
6. Servera kycklingen med grynen, salladen och såsen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2-3 dagar i kylen. Kycklingen och grynen går bra att frysa.
Förbered: Såsen (punkt 4) går bra att förbereda. Förvara i övertäckt skål i kylen.
Tips! Honungsmelon är en bra C-vitaminkälla. Den är perfekt som efterrätt, i smoothie, sallad eller i yoghurten på morgonen.