Recept från Vardagskassen v.35 (2017)
40 min
Portioner: 4
900 g mjölig potatis
1 bit pepparrot
1 bit vitkål (400 g)
250 g broccoli
ca 600 g koljafilé
3 krm vitpeppar
50 g + 1 msk smör
½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
1. Potatis (kastrull): Koka upp 2 liter vatten med ½ msk salt i kastrullen. Skala och skär 900 g mjölig potatis i 3 cm stora bitar. Koka potatisen mjuk, ca 15 min.
2. Pepparrot (liten skål): Skala och finriv 1 bit pepparrot till ca 6 msk riven i skålen.
3. Grönsaker (kastrull + lock): Koka upp 1 ½ liter vatten med ½ msk salt i kastrullen. Skär 1 bit vitkål (400 g) i 2 cm breda klyftor. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter. Koka grönsakerna i 3 min. Häll av vattnet och låt grönsakerna stå med lock.
4. Kolja (stekpanna): Krydda ca 600 g koljafilé med 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Skär fisken i 4 portionsbitar. Smält 50 g smör i pannan och stek fisken på medelhög värme 2-3 min/sida.
5. Stomp: Häll av kokvattnet från potatisen. Tillsätt ½ dl vispgrädde, 1 dl mjölk, 1 msk smör, ½ tsk salt och 1 krm vitpeppar i potatisen. Mosa potatisen grovt med en slev/potatisstöt till en stomp.
6. Servera koljan med smöret från pannan, stompet, grönsakerna och den rivna pepparroten.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här maträtten passar bäst att ätas inom 1-2 dagar efter tillagning om det blir mat över. Potatisstomp som blir över kan blandas ner i en pannkakssmet och stekas till potatisplättar.
Förbered: Potatisen (punkt 1) kan skalas i förväg och läggas i en kastrull med kallt vatten i kylen. När det är dags för matlagning, byt vatten i kastrullen och koka potatisen mjuk.
Tips! Man kan även använda en elvisp för att mosa ihop potatisen till stomp - kör dock inte för länge med vispen för då kan potatisen bli klistrig.