Hemköp

Ugnsstekta kycklingben med jordnötssås och wokade grönsaker

Recept från Vardagskassen v.35 (2017)

40 min

Ugnsstekta kycklingben med jordnötssås och wokade grönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

ca 1,2 kg kycklingben
3 msk neutral olja
1 msk kinesisk soja
½ msk + 2 tsk honung
2 vitlöksklyftor
4 port valfritt ris
1 röd chili
1 fp kokosmjölk (250 ml)
1 fp salta jordnötter (60 g)
1 lime
1 tsk ingefära
1 kålrabbi
250 g morötter (2-3 st)
1 gul paprika
50 g rödlök (½-1 st)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Kycklingben (liten skål + ugnsform 20 x 30 cm): Lägg ca 1,2 kg kycklingben i formen. Blanda 2 msk neutral olja, 1 msk kinesisk soja, ½ msk honung, 2 pressade vitlöksklyftor och ½ tsk salt i skålen. Pensla kycklingen med marinaden och stek i mitten av ugnen ca 35 min, tills köttsaften är klar.

3. Koka valfritt ris till 4 personer.

4. Jordnötssås (mixerbunke + mixerstav): Hacka 1 röd chili. Tillsätt chilin, 1 fp kokosmjölk (250 ml), 1 fp salta jordnötter (60 g), saften från 1 lime, 2 tsk honung, 1 tsk ingefära och 2 krm salt i bunken. Mixa slätt.

5. Wokade grönsaker (stekpanna): Skala och skär 1 kålrabbi och 250 g morötter (2-3 st) i tunna stavar. Strimla 1 gul paprika och klyfta 50 g rödlök (½-1 st). Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och stek grönsakerna på hög värme ca 4 min. Krydda med ½ tsk salt.

6. Servera kycklingbenen med riset, jordnötssåsen och de wokade grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt går bra att frysa in om det blir mat över. I kylen håller den i 2–3 dagar.

Förbered: Jordnötssåsen (punkt 4) kan mixas i förväg. Förvara i en täckt bunke i kylen. Även grönsakerna (punkt 5) går bra att skära i förväg, förvara i en täckt bunke i kylen.

Tips! Om du har någon som är jordnötsallergiker i hemmet kan ni koka grönsakerna i koksmjölken och krydda med 1 msk kinesisk soja, 1 tsk honung och 2 krm salt. Servera om möjligt jordnötterna som topping vid sidan av.

Hemköp chat icon