Hemköp

Bacontoppad blomkålssoppa med gräslök & färskost

Recept från Vardagskassen v.36 (2017)

30 min

Portioner: 4

Ingredienser

150 g gul lök (2-3 st)
1 blomkål (800 g)
300 g rotselleri
3 msk smör
3 vitlöksklyftor
1 msk buljongpulver
3 krm vitpeppar
1 fp bacon (120 g)
½ kruka gräslök
½ citron
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 tsk vitvinsvinäger
1 krm cayennepeppar
1 fp finncrisp (200 g)
1 fp färskost vitlök & örter (150 g)

Gör så här

1. Blomkålssoppa (gryta + stavmixer): Hacka 150 g gul lök (2-3 st). Grovhacka 1 blomkål (ca 800 g). Skala och skär 300 g rotselleri i 2 cm stora tärningar.

2. Smält 1 msk smör i grytan, pressa i 3 vitlöksklyftor och tillsätt löken, blomkålen och rotsellerin. Stek på medelhög värme i ca 3 min. Tillsätt 6 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 tsk salt, 2 krm vitpeppar och rör om. Låt koka under lock i 10-15 min. Rör om då och då.

3. Bacon (stekpanna): Strimla 1 fp bacon (120 g). Hetta upp stekpannan och stek baconet på hög värme i 5 min. Lägg baconet på en bit papper och låt rinna av.

4. Strössel (skål): Klipp ½ kruka gräslök ner i skålen. Blanda gräslöken med det stekta baconet och saften från ½ citron.

5. Dra av grytan från plattan och mixa blomkålen och rotsellerin slät med en stavmixer. Tillsätt 2 dl mjölk, 2 dl vispgrädde, 2 msk smör, 2 tsk vitvinsvinäger, ½ tsk salt, 1 krm cayennepeppar och 1 krm vitpeppar. Låt soppan bli varm, ca 3 min.

6. Ta fram 1 fp finncrisp (200 g) och 1 fp färskost vitlök & örter (150 g).

7. Häll upp blomkålssoppan i djupa tallrikar och toppa med bacon- och gräslöksströsslet. Servera med finncrisp och färskost.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Förvarad i kyl äts maten med fördel inom 3-4 dagar. Soppan går bra att frysa in.

Förbered: Skär grönsakerna (punkt 1) i förväg och förvara i en övertäckt bunke i kylen.