Hemköp

Kyckling med rostad potatis, gräddsås och plockgrönsaker

Recept från Barnkassen v.36 (2017)

40 min

Kyckling med rostad potatis, gräddsås och plockgrönsaker

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg potatis
½ purjolök
2 msk olivolja
ca 600 g kycklingfilé
2 msk smör
1 kålrabbi
½ gurka
1 äpple
1 msk vetemjöl
½ msk buljongpulver
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk kinesisk soja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Rostad potatis (ugnsplåt): Halvera 1 kg potatis och lägg med snittytan uppåt på plåten. Skölj och skär ½ purjolök (gröna delen) i 5 cm breda stubbar och lägg på plåten. Ringla över 2 msk olivolja, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek i mitten av ugnen i 15 min.

3. Kyckling (stekpanna + ugnsplåt): Halvera ca 600 g kycklingfilé på längden och krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan och stek kycklingfiléerna i två omgångar på medelhög värme, ca 3 min/sida. Ta ut plåten med potatis och lägg på kycklingfiléerna. Stek i mitten av ugnen i ytterligare 10-15 min.

4. Grönsaker (fat): Skala och skär 1 kålrabbi i stavar. Skär ½ gurka i stavar. Halvera, kärna ur och skär 1 äpple i smala klyftor. Lägg grönsakerna och äpplet på fatet.

5. Gräddsås (stekpanna): Smält 1 msk smör i pannan som kycklingen stektes i. Vispa ner 1 msk vetemjöl och ½ msk buljongpulver. Tillsätt 1 ½ dl vispgrädde, 2 ½ dl vatten, 1 tsk kinesisk soja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt puttra i 2 min.

6. Servera den rostade potatisen och kycklingen med gräddsåsen och grönsakerna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Kycklingen och såsen går bra att frysa in.

Förbered: Grönsakerna (punkt 4) går bra att göra i förväg. Förvara övertäckt i kylen.

Tips! Det är gott att ha en ört på potatisen t.ex. timjan eller rosmarin.

Hemköp chat icon