Hemköp

Örtigt potatisstomp med bön- och parmesanbiffar

Recept från Vegetariska kassen v.36

30 min

Örtigt potatisstomp med bön- och parmesanbiffar

Portioner: 4

Ingredienser

900 g mjölig potatis
½ ekbladssallad
½ zucchini
100 g morötter (1-2 st)
½ röd paprika
250 g romanticatomater
3 msk olivolja
1 fp mandel (100 g)
1 fp svarta bönor (410 g)
1 ägg
¾ dl ströbröd
1 fp riven parmesan (70 g)
1 kruka persilja
½ citron
1 ½ dl mjölk
2 msk smör

Gör så här

1. Potatis (kastrull): Skala och skär 900 g mjölig potatis i 3 cm stora bitar. Lägg i kastrullen, täck med vatten och tillsätt 2 tsk salt. Koka potatisbitarna mjuka ca 15 min.

2. Sallad (skål): Strimla ½ ekbladssallad. Grovriv ½ zucchini och 100 g morötter (1-2 st). Tärna ½ röd paprika. Halvera 250 g romanticatomater. Blanda grönsakerna i skålen med 1 msk olivolja och 1 krm salt.

3. Biffar (bunke + stekpanna): Torrosta 1 fp mandel (100 g) i 3 min på medelhög värme i pannan. Lägg mandeln, 1 fp skölja svarta bönor (410 g), 1 ägg, ¾ dl ströbröd, 1 fp riven parmesan (70 g), ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Mixa till en halvgrov smet.

4. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan. Klicka ut 8 biffar och stek 3 min/sida på medelhög värme. Lägg åt sidan på ett fat.

5. Potatisstomp: Häll av potatisvattnet. Hacka 1 kruka persilja. Blanda ner persiljan, saften från ½ citron, 1 ½ dl mjölk, 2 msk smör, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar i kastrullen med potatis. Mosa grovt med en gaffel eller potatisstöt.

6. Servera biffarna med potatisstompet och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2-3 dagar i kylen. Biffarna går bra att frysa in.

Förbered: Biffsmeten (punkt 3) går bra att mixa i förväg och förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Om ni önskar potatismos istället för stomp, pressa potatisen först eller mosa den slät med en potatisstomp och vispa ihop med de andra ingredienserna. Öka på mängden mjölk till ca 2 dl.

Hemköp chat icon