Hemköp

Broccolisoppa med limekräm och vitlöksciabatta

Recept från Vegetariska kassen v.38 (2017)

30 min

Broccolisoppa med limekräm och vitlöksciabatta

Portioner: 4

Ingredienser

50 g + 3 msk smör
150 g gul lök (2-3 st)
1 fänkål
500 g broccoli
1 bakpotatis
1 ½ msk buljongpulver
2 dl smetana
1 lime
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 fp ciabattabröd
1 röd paprika
½ purjolök
½ fp pumpakärnor (50 g)
1 fp vita bönor (380 g)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200° (till bröden). Lägg 50 g smör i en skål.

2. Soppa (kastrull + lock): Hacka 150 g gul lök (2-3 st). Ansa och strimla 1 fänkål. Skär 500 g broccoli i grova bitar. Skala och skär 1 bakpotatis i 1 cm stora tärningar. Smält 2 msk smör i kastrullen och bryn alltihop ca 4 min på medelhög värme.

3. Tillsätt 1 liter vatten, 1 ½ msk buljongpulver (alt. 1 ½ tärning), ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar i kastrullen. Låt puttra under lock 10-12 min.

4. Limekräm (skål): Blanda 1 dl smetana med saften från ½ lime och 1 krm salt i skålen.

5. Vitlöksbröd (ugnsplåt med bakplåtspapper): Blanda smöret med 2 pressade vitlöksklyftor och 2 msk olivolja i skålen. Skär några snitt i 1 fp ciabattabröd och fördela smöret i snitten. Lägg bröden på plåten och värm i ugnen ca 10 min.

6. Topping (stekpanna + skål): Tärna 1 röd paprika och strimla ½ purjolök. Smält 1 msk smör i pannan och bryn grönsakerna och ½ fp pumpakärnor (50 g) med 1 krm salt på medelhög värme ca 3 min. Lägg i skålen.

7. Ta av soppan från värmen och tillsätt 1 fp sköljda vita bönor (380 g) och 1 dl smetana. Mixa soppan slät med en mixerstav. Låt allt bli varmt ca 2 min.

8. Servera soppan med paprikatoppingen, limekrämen, bröden och ½ lime.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2–3 dagar i kylen. Soppan går också bra att frysa.

Förbered: Vitlökssmöret (punkt 1,5) går bra att röra ihop i förväg och förvara i kylen.

Tips! Har ni någon färsk ört hemma, ex. persilja eller timjan, är det gott att hacka ner det och blanda med vitlökssmöret.

Hemköp chat icon