Hemköp

Nötfärsjärpar med mojo rojo och marinerade champinjoner

Klassiska nötfärsjärpar med ugnsrostad potatis, serveras med grönsallad, marinerade champinjoner och den spanska såsen mojo rojo. 

40 min

Nötfärsjärpar med mojo rojo och marinerade champinjoner

Ingredienser

  • 1 kg
    potatis
  • 4 msk
    olivolja
  • 2 msk
    balsamvinäger
  • 50 g
    rödlök (0,5-1 st)
  • 1 fp
    champinjoner
  • 0.5 dl
    mjölk
  • 0.5 dl
    ströbröd
  • 50 g
    gul lök (0,5-1 st)
  • 500 g
    nötfärs
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 st
    ägg
  • 2 tsk
    timjan
  • 2 msk
    smör
  • 0.5 kruka
    krispsallad
  • 1 st
    gul paprika
  • 1 fp
    mojo rojo 210ml (ej tillgänglig online)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Halvera potatis (med skal) och blanda med olivolja och salt på plåten. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min.

3. Blanda balsamvinäger, olivolja, salt och svartpeppar i en skål. Finhacka rödlök. Skiva champinjoner tunt. Blanda ner löken och champinjonerna i marinaden.

4. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Hacka gul lök. Blanda ner löken, nötfärs, pressade vitlöksklyftor, ägg, timjan, salt och svartpeppar i bunken. Arbeta smeten ca 2 min och forma ca 12 järpar. Lägg på ett fat.

5. Smält smör i en stekpanna och stek järparna runt om i ca 6 min, tills de är genomstekta.

6. Under tiden: Strimla krispsallad och tärna gul paprika, blanda ner grönsakerna med champinjonerna i skålen.

7. Ta fram mojo rojo. Servera järparna med potatisen, champinjonsalladen och mojo rojon.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Järparna går bra att frysa in om det blir mat över. I sin helhet håller rätten i 2–3 dagar i kylen.

Förbered: Champinjonerna (punkt 3) går bra att göra i förväg och förvara i en täckt bunke i kylen.

Tips! Om du vill göra denna rätt glutenfri går det bra att byta ut ströbrödet i järparna mot polenta/majsgryn (punkt 4).

4 portioner

218,68 kr
Hemköp chat icon