Klassiska nötfärsjärpar med ugnsrostad potatis, serveras med grönsallad, marinerade champinjoner och den spanska såsen mojo rojo.
40 min
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Halvera potatis (med skal) och blanda med olivolja och salt på plåten. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min.
3. Blanda balsamvinäger, olivolja, salt och svartpeppar i en skål. Finhacka rödlök. Skiva champinjoner tunt. Blanda ner löken och champinjonerna i marinaden.
4. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Hacka gul lök. Blanda ner löken, nötfärs, pressade vitlöksklyftor, ägg, timjan, salt och svartpeppar i bunken. Arbeta smeten ca 2 min och forma ca 12 järpar. Lägg på ett fat.
5. Smält smör i en stekpanna och stek järparna runt om i ca 6 min, tills de är genomstekta.
6. Under tiden: Strimla krispsallad och tärna gul paprika, blanda ner grönsakerna med champinjonerna i skålen.
7. Ta fram mojo rojo. Servera järparna med potatisen, champinjonsalladen och mojo rojon.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Järparna går bra att frysa in om det blir mat över. I sin helhet håller rätten i 2–3 dagar i kylen.
Förbered: Champinjonerna (punkt 3) går bra att göra i förväg och förvara i en täckt bunke i kylen.
Tips! Om du vill göra denna rätt glutenfri går det bra att byta ut ströbrödet i järparna mot polenta/majsgryn (punkt 4).
4 portioner