Recept från Vardagskassen v.38 (2017)
40 min
Portioner: 4
2 fp vita bönor (760 g)
200 g sötpotatis
1 bit ingefära
½ fp rostade solroskärnor (100 g)
1 ägg
½ dl majsstärkelse
½ msk bakpulver
½ kålrabbi
1 bit rättika (300 g)
1 kruka koriander
3 dl turkisk yoghurt
1 lime
1 avokado
1 fp majs (160 g)
2 msk olivolja
½ ekbladssallad
2 fp orientaliska vetebröd (8 st)
1. Sötpotatispuckar (bunke): Mosa 2 fp sköljda vita bönor (760 g) halvgrovt med en slev/gaffel i bunken. Skala och finriv 200 g sötpotatis, krama ur vätskan och blanda ner med bönorna. Skala och riv 1 bit ingefära till 2 msk riven. Blanda ner hälften av ingefäran, ½ fp rostade solroskärnor (100 g), 1 ägg, ½ dl majsstärkelse, ½ msk bakpulver, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar i bunken. Låt vila ca 10 min.
2. Korianderslaw (skål): Skala och grovriv ½ kålrabbi och 1 bit rättika (300 g). Grovhacka 1 kruka koriander. Blanda grönsakerna och koriandern med 3 dl turkisk yoghurt, resten av ingefäran, saften från 1 lime, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i skålen.
3. Avokado & majs (skål): Halvera, kärna ur och tärna 1 avokado. Blanda med 1 fp avrunnen majs (160 g) i skålen.
4. Sötpotatispuckar (stekpanna + fat): Hetta upp 2 msk olivolja i pannan. Forma 16-20 små biffar och stek 2-3 min/sida i pannan. Lägg över på fatet allt eftersom de blir klara.
5. Skölj ½ ekbladssallad. Fyll 2 fp orientaliska vetebröd (8 st) med sötpotatispuckarna, korianderslaw, salladen, avokadon och majsen. Klart att servera!
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Överbliven mat håller 3-4 dagar efter tillagning.
Förbered: Smeten till sötpotatispuckarna (punkt 1) kan förberedas och förvaras i kylen. Korianderslawn (punkt 2) kan också göras i förväg. Förvara i kylen.
Tips! Blir det över av de orientaliska vetebröden så är de perfekta att använda som pizzabotten.