Hemköp

Fräsch fiskgratäng med räkor och gräslök

20 min

Fräsch fiskgratäng med räkor och gräslök

Ingredienser

  • 600 g
    fiskfilé , t ex torsk-, eller sejfilé
  • 1.5 dl
    crème fraiche
  • 0.5 tärning
    fiskbuljong
  • 20 g
    gräslök
  • 1 st
    citron
  • 500 g
    broccoli
  • 0.5 st
    gurka
  • 1 fp
    räkor i lake
  • 1 krm
    svartpeppar
  • 2 krm
    salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

3. Lägg ca 600 g fiskfilé i formen och krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp 1 ½ dl crème fraiche, 1 dl vatten, ½ tärning fiskbuljong (alt grönsaksbuljong), 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Dra av från plattan, klipp ner 1 fp gräslök (ca 20 g) och tillsätt saften från ½ citron. Häll såsen över fisken och tillaga gratängen mitt i ugnen i 15 min.

4. Skölj ur kastrullen som såsen kokade upp i. Koka sedan upp 1 ½ liter vatten med 1 tsk salt. Skär 500 g broccoli i buketter och bitar. Koka broccolin i 3 min.

5. Skär ½ gurka i stavar och ½ citron i klyftor.

6. Häll av vätskan från 1 fp räkor i lake (170 g).

7. Toppa fiskgratängen med räkorna och servera med riset/grynen, broccolin, gurkan och citronklyftorna.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Det går även bra att frysa in fisken och riset/grynen och ta fram vid ett annat tillfälle.

Förbered: Koka ihop såsen i förväg och förvara övertäckt i kylen fram till tillagning (punkt 3).

4 portioner

375,75 kr
Hemköp chat icon