20 min
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.
3. Lägg ca 600 g fiskfilé i formen och krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp 1 ½ dl crème fraiche, 1 dl vatten, ½ tärning fiskbuljong (alt grönsaksbuljong), 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Dra av från plattan, klipp ner 1 fp gräslök (ca 20 g) och tillsätt saften från ½ citron. Häll såsen över fisken och tillaga gratängen mitt i ugnen i 15 min.
4. Skölj ur kastrullen som såsen kokade upp i. Koka sedan upp 1 ½ liter vatten med 1 tsk salt. Skär 500 g broccoli i buketter och bitar. Koka broccolin i 3 min.
5. Skär ½ gurka i stavar och ½ citron i klyftor.
6. Häll av vätskan från 1 fp räkor i lake (170 g).
7. Toppa fiskgratängen med räkorna och servera med riset/grynen, broccolin, gurkan och citronklyftorna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning. Det går även bra att frysa in fisken och riset/grynen och ta fram vid ett annat tillfälle.
Förbered: Koka ihop såsen i förväg och förvara övertäckt i kylen fram till tillagning (punkt 3).
4 portioner