Recept från Barnkassen v.39 (2017)
30 min
Portioner: 4
900 g potatis
½ purjolök
3 msk olivolja
ca 650 g fläskytterfilé
1 röd chili
1 fp majs (340 g)
½ dl crème fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1 lime
1 tsk honung
1 kruksallad
½ röd paprika
½ gurka
1. Potatis och purjolök (ugnsplåt + bakplåtspapper): Sätt ugnen på 225°. Skär 900 g potatis i klyftor. Skär ½ purjolök (gröna delen) i 3 cm breda stubbar. Lägg allt på plåten och ringla över 2 msk olivolja, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta mitt i ugnen i ca 25 min.
2. Fläskytterfilé (traktörpanna + lock): Skär ca 650 g fläskytterfilé i 4 stubbar. Pensla bitarna med 1 msk olivolja och krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Hetta upp pannan och bryn filéerna runtom på hög värme i 2 min. Tillsätt ½ dl vatten i pannan, sänk värmen och låt köttet puttra på låg värme under lock i ca 15–20 min (eller tills innertemperaturen på fläskytterfilén är 68°).
3. Majsröra (stavmixer + mixerbunke): Halvera, kärna ur och grovhacka ½- 1 röd chili. Mixa 1 fp avrunna majs (340 g), chilin, ½ dl crème fraiche och 2 krm salt till en röra.
4. Sås (skål): Blanda 2 dl turkisk yoghurt med saften från 1 lime, 1 tsk honung, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
5. Sallad (skål): Grovhacka 1 kruksallad. Tärna ½ röd paprika och ½ gurka. Blanda allt i skålen.
6. Skiva fläskytterfilén och servera med den rostade potatisen och purjolöken, majsröran, såsen och salladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2–3 dagar i kylen. Köttet och majsröran går även bra att frysa in.
Förbered: Majsröran (punkt 3) och såsen (punkt 4) går utmärkt att förbereda. Förvara övertäckt i kylen.
Tips! Fläskytterfilén kan även stekas i ugnen om man vill. Bryn den runtom på hög värme ca 2 min. Lägg köttet i en ugnsform och stek ca 25-30 min mitt i ugnen eller tills innertemp. är 68°. Låt köttet vila några minuter innan det skärs upp så blir det saftigt och gott.