Hemköp

Klassisk fisk med citronsås och kokt potatis

Recept från Vardagskassen v.41 (2017)

30 min

Klassisk fisk med citronsås och kokt potatis

Portioner: 4

Ingredienser

30 min
900 g potatis
1 bit rödkål (400 g)
½ zucchini
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk oregano
ca 600 g sejfilé
2 krm vitpeppar
50 g gul lök (½-1 st)
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
½ msk buljongpulver
1 citron

Gör så här

1. Koka 900 g potatis.

2. Sallad (skål): Hyvla 1 bit rödkål (400 g) tunt med en osthyvel. Skär ½ zucchini i tunna halvmånar. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk oregano, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

3. Sås + fisk (traktörpanna + lock): Skär ca 600 g sejfilé i 8 bitar och krydda med 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Låt fisken vila på ett fat.

4. Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Smält 2 msk smör i pannan och bryn löken på medelvärme 3-4 min. Strö över 1 msk vetemjöl. Vispa ner 2 dl vispgrädde och 1 dl vatten i pannan. Låt koka upp och krydda med ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning) och 1 krm svartpeppar. Pressa saften från 1 citron ner i pannan.

5. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda under lock i 5-6 min.

6. Servera fisken med potatisen och rödkålssalladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Rätten håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning, om det blir mat över.

Förbered: Rödkålssalladen (punkt 2) går bra att göra i förväg. Förvara i övertäckt skål i kylen.

Tips! Vill ni ha rätten mindre syrlig, pressa bara i ½ citron till att börja med och smaka av. Resten av citronen kan ni servera i klyftor vid sidan av.

Hemköp chat icon