Recept från Vardagskassen v.41 (2017)
30 min
Portioner: 4
30 min
900 g potatis
1 bit rödkål (400 g)
½ zucchini
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk oregano
ca 600 g sejfilé
2 krm vitpeppar
50 g gul lök (½-1 st)
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
½ msk buljongpulver
1 citron
1. Koka 900 g potatis.
2. Sallad (skål): Hyvla 1 bit rödkål (400 g) tunt med en osthyvel. Skär ½ zucchini i tunna halvmånar. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk oregano, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
3. Sås + fisk (traktörpanna + lock): Skär ca 600 g sejfilé i 8 bitar och krydda med 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Låt fisken vila på ett fat.
4. Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Smält 2 msk smör i pannan och bryn löken på medelvärme 3-4 min. Strö över 1 msk vetemjöl. Vispa ner 2 dl vispgrädde och 1 dl vatten i pannan. Låt koka upp och krydda med ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning) och 1 krm svartpeppar. Pressa saften från 1 citron ner i pannan.
5. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda under lock i 5-6 min.
6. Servera fisken med potatisen och rödkålssalladen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Rätten håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning, om det blir mat över.
Förbered: Rödkålssalladen (punkt 2) går bra att göra i förväg. Förvara i övertäckt skål i kylen.
Tips! Vill ni ha rätten mindre syrlig, pressa bara i ½ citron till att börja med och smaka av. Resten av citronen kan ni servera i klyftor vid sidan av.