Recept från Vardagskassen v.41 (2017)
40 min
Portioner: 4
4 port valfritt gryn
300 g tomater (3-4 st)
50 g rödlök (½-1 st)
½ gurka
1 fp svarta bönor (190 g)
1 lime
2 msk olivolja
1 avokado
2 ½ dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 fp kikärtor (380 g)
1 fp majs (340 g)
2 ägg
½ dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 tsk sambal oelek
2 msk smör
1. Koka valfritt gryn till 4 personer.
2. Tomatsalsa (skål): Skär 300 g tomater (3-4 st) i små bitar. Hacka 50 g rödlök (½-1 st). Skär ½ gurka i små tärningar. Blanda grönsakerna med 1 fp sköljda svarta bönor (190 g), saften från 1 lime, 2 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
3. Avokadodipp (skål + mixerstav): Halvera, kärna ur och gröp ur 1 avokado i skålen. Tillsätt 2 ½ dl turkisk yoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Mixa till en slät dipp.
4. Majsbiffar (bunke + mixerstav + stekpanna): Strimla ½ purjolök. Tillsätt 1 fp avrunna kikärtor (380 g), ½ fp avrunnen majs (170 g) och 2 ägg i bunken. Mixa slätt med mixerstaven. Rör ner resten av den avrunna majsen (170 g), purjon, ½ dl vetemjöl, 1 dl ströbröd, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Blanda väl.
5. Smält 2 msk smör i pannan. Klicka ut 6 biffar i pannan och stek i två omgångar på medelhög värme, 3 min/sida. Lägg biffarna på ett fat allt eftersom de blir klara.
6. Servera majsbiffarna med grynen, tomatsalsan och avokadodippen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Biffarna går bra att frysa in om det blir över. I kylen håller maten i 2–3 dagar efter tillagning.
Förbered: Salsan (punkt 2) går bra att göra i förväg och förvara i en täckt bunke i kylen.