Orientalisk färsgryta med aprikoser och spenat

Recept från Vardagskassen v.41 (2017)

40 min

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris/gryn
½ purjolök
1 grön paprika
½ zucchini
1 röd chili
1 msk olivolja
ca 500 g fläskfärs
1 msk spiskummin
½ msk paprikapulver
½ msk ingefära
1 fp krossade tomater (390 g)
1 dl vispgrädde
1 msk buljongpulver
2/3 fp aprikoser (100 g)
1 fp babyspenat (70 g)
2 ½ dl turkisk yoghurt

Gör så här

1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

2. Grönsaker: Strimla ½ purjolök. Skär 1 grön paprika och ½ zucchini i 2 cm stora bitar. Kärna ur och hacka 1 röd chili.

3. Färsgryta (gryta): Hetta upp 1 msk olivolja i grytan och bryn ca 500 g fläskfärs med 1 msk spiskummin, ½ msk paprikapulver och ½ msk ingefära på medelhög värme ca 4 min. Tillsätt grönsakerna och chilin, bryn ytterligare 3 min.

4. Rör ner 1 fp krossade tomater (390 g), 1 dl vispgrädde, 1 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar i grytan. Grovhacka 2/3 fp aprikoser (100 g) och vänd ner i grytan. Låt puttra ca 15 min.

5. Skölj 1 fp babyspenat (70 g). Ta fram 2 ½ dl turkisk yoghurt. Vänd ner spenaten i grytan strax innan servering.

6. Servera färsgrytan med riset/grynen och yoghurten.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa in och ta fram vid ett annat tillfälle.

Förbered: Plocka fram alla torrvaror kvällen före så kommer du snabbare igång med matlagningen.

Tips! Toppa grytan med resten av aprikoserna (50 g) eller spara dem och ät som snacks. Ett perfekt mellanmål!