Recept från Vegetariska kassen v.42
40 min
Portioner: 4
100 g gul lök (1-2 st)
1 zucchini
250 g morötter (3-4 st)
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
½ msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 fp grillad paprika (290 g)
1 fp svarta bönor (410 g)
1 fp mörk choklad (10 g)
1 fp tortillabröd (8 st)
1 fp riven prästost (150 g)
1 kruksallad
½ gurka
50 g rödlök (½-1 st)
1 fp majs (160 g)
½ msk vitvinsvinäger
1 lime
3 dl gräddfil
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Fyllning (traktörpanna): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Grovriv 1 zucchini. Skala och grovriv 250 g morötter (3-4 st). Hetta upp 2 msk olivolja i pannan och bryn 2 pressade vitlöksklyftor, löken och grönsakerna på medelhög värme i 3-4 min.
3. Tillsätt ½ dl tomatpuré, ½ dl vatten, ½ msk spiskummin, 1 tsk salt, 1 tsk sambal oelek, 1 fp avrunnen grillad paprika (290 g) och 1 fp sköljda svarta bönor (410 g) i pannan. Låt alltihop puttra på medelvärme i ca 5 min. Hacka 1 fp mörk choklad (10 g) och rör ner i pannan.
4. Enchiladas (ugnsform 20 x 30 cm): Ta fram 1 fp tortillabröd (8 st). Fördela fyllningen i bröden och rulla ihop. Lägg bröden med skarven ned i formen. Strö över 1 fp riven prästost (150 g) och gratinera i mitten av ugnen i 12-15 min, tills osten fått färg.
5. Sallad (skål): Strimla 1 kruksallad. Tärna ½ gurka och skär 50 g rödlök (½-1 st) i tunna halvmånar. Låt 1 fp majs (160 g) rinna av. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger och 1 krm salt i skålen.
6. Klyfta 1 lime och ta fram 3 dl gräddfil. Servera enchiladan med salladen, limen och gräddfilen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir enchilada över går de utmärkt att frysa. Salladen håller 1-2 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Fyllningen kan göras i förväg och förvaras i en bunke med lock i kylen (punkt 2 & 3).
Tips! Ta gärna fram alla kryddor och kolonialvaror i förväg, då går det snabbare att laga maten när det väl är dags för middag.