40 min
1. Skala och koka 900 g potatis.
2. Krydda ca 600 g fläskkotletter med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan och stek kotletterna i två omgångar, 2-3 min/sida. Lägg åt sidan på ett fat.
3. Finhacka 100 g gul lök (1-2 st) och 2 vitlöksklyftor. Hetta upp 1 msk neutral olja i pannan och fräs löken och vitlöken på medelhög värme i 2-3 min. Vispa ner ytterligare 2 msk neutral olja, 3 msk kineskisk soja, 2 msk honung, 1 ½ msk balsamvinäger och 1 tsk sambal oelek. Låt puttra på svag värme i 3-4 min och lägg sedan tillbaka kotletterna och låt de puttra i såsen 2-3 min.
4. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt i kastrullen. Skär 250 g broccoli i bitar och 350 g morötter (3–4 st) i 1 cm breda slantar. Koka broccolin och morötterna i 3 min. Häll av vattnet och lägg grönsakerna på fatet. Skär 1 rött äpple i tunna klyftor och lägg på fatet.
5. Häll av vattnet från potatisen och mosa potatisen i kastrullen. Blanda ner 1 dl vispgrädde, 1 dl mjölk och 1 msk smör och stöt moset luftigt med en potatisstöt eller elvisp.
6. Servera kotletterna i skysåsen med moset och grönsakerna.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Denna rätt håller 2–3 dagar i kylen efter tillagning.
Förbered: Skala potatisen (punkt 1) i förväg och förvara potatisen täckt med vatten i en bunke i kylen.
Tips! För att spara disk går det bra att koka grönsakerna tillsammans med potatisen. Lägg grönsakerna ovanpå potatisen och låt dem koka med de 3 sista min av koktiden. Plocka upp dem innan potatisen mosas.
4 portioner