Krispig tofustroganoff med broccoli- och solrossallad

Recept från Vegetariska kassen v.42

40 min

Portioner: 4

Ingredienser

4 port valfritt ris/gryn
100 g gul lök (1-2 st)
2 ½ msk + ½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
1 fp krossade tomater (390 g)
2 ½ dl havregrädde
1 msk dijonsenap
½ msk honung
1 ½ dl majsstärkelse
2 fp tofu (540 g)
250 g morötter (2-3 st)
250 g broccoli
70 g rucola
1 fp solroskärnor (100 g)
1 ½ msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

2. Tomatsås (kastrull): Hacka 100 g gul lök (1-2 st). Hetta upp 1 msk olivolja i kastrullen och bryn löken, 2 pressade vitlöksklyftor och ½ dl tomatpuré på medelvärme i 4 min. Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), 2 ½ dl havregrädde, 1 msk dijonsenap, ½ msk honung, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Låt puttra på medelvärme ca 15 min.

3. Tofu (bunke + stekpanna): Häll 1 ½ dl majsstärkelse i bunken. Skär 2 fp tofu (540 g) i 2 cm stora tärningar. Vänd tofun i majssärkelsen så det mesta täcks. Hetta upp ½ dl olivolja i pannan och stek tofun på medelhög värme i 8-9 min, tills den är gyllenbrun.

4. Sallad (skål): Skala och skär 250 g morötter (2-3 st) i remsor med en skalare. Skär 250 g broccoli i mindre bitar och buketter. Skölj 70 g rucola. Blanda alla grönsaker och 1 fp solroskärnor (100 g) i skålen. Ringla över 1 ½ msk olivolja, 1 ½ msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar.

5. Servera tofun och tomatsåsen med riset och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Tomatsåsen går bra att frysa in om det blir mat över. Rätten passar även utmärkt i matlådan.

Förbered: Grönsakerna till salladen (punkt 4) går bra att skära kvällen innan och förvara i kylen täckt med plast.

Tips! Denna rätt är helt fri från mejeri och ägg och passar även för dig som är vegan.