Hemköp

Kryddig butternutgryta med röda linser och kokosmjölk

Recept från Vardagskassen v.42

40 min

Kryddig butternutgryta med röda linser och kokosmjölk

Portioner: 4

Ingredienser

1 butternutpumpa, 700 g
½ purjolök
1 röd chili
4 port valfritt ris
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
½ msk spiskummin
2 tsk curry
1 fp torkade röda linser (200 g)
1 fp kokosmjölk (400 ml)
1 msk buljongpulver
½ zucchini
½ fp körsbärstomater (125 g)
½ kruksallad
½ msk vitvinsvinäger
1 lime
1 fp salta jordnötter (60 g)

Gör så här

1. Grönsaker: Skala, gröp ur och skär 1 butternutpumpa (700 g) i 1-2 cm stora tärningar. Strimla ½ purjolök. Kärna ur och hacka 1 röd chili.

2. Koka valfritt ris till 4 personer.

3. Gryta (gryta + lock): Hetta upp 3 msk olivolja i grytan och bryn pumpan, purjon, 3 pressade vitlöksklyftor, ½ msk spiskummin och 2 tsk curry på medelhög värme ca 6 min.

4. Tillsätt chilin, 1 fp torkade röda linser (200 g), 1 fp kokosmjölk (400 ml), 3 dl vatten, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning) och 1 tsk salt i grytan. Låt puttra i ca 10 min, tills linserna är al dente och pumpan är mjuk.

5. Sallad (skål): Skär ½ zucchini i tunna slantar. Halvera ½ fp körsbärstomater (125 g). Strimla ½ kruksallad. Blanda grönsakerna i skålen med 1 msk olivolja, ½ msk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

6. Pressa saften från 1 lime i grytan. Grovhacka 1 fp salta jordnötter (60 g) och strö över grytan.

7. Servera butternutgrytan med riset och salladen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten

3–4 dagar i kylen. Grytan och riset går bra att frysa in.

Förbered: Skala och skär pumpan (punkt 1) i förväg och förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Styrkan på chilin kan variera, skär av en liten del på toppen och smaka av. Om den är jättestark använd endast en halv. Om ni gillar stark mat, använd hela chilin inklusive kärnorna.

Hemköp chat icon