Recept från Vegetariska kassen, vecka 43 (2017)
40 min
Portioner: 4
300 g rödbetor
150 g persiljerötter
300 g palsternacka
250 g morötter (2-3 st)
2 msk olivolja
1 kruka persilja
50 g gul lök (½-1 st)
2 fp kikärtor (760 g)
1 fp pumpakärnor (50 g)
1 ägg
½ dl majsstärkelse
½ tsk spiskummin
½ bit Grana padano (100 g)
200 g svartkål
3 msk smör
2 ½ dl havregrädde
1 citron
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Rotfrukter (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala 300 g rödbetor. Skär betorna, 150 g persiljerötter, 300 g palsternacka och 250 g morötter (2-3 st) i 1 cm breda skivor/slantar. Blanda rotfrukterna med 2 msk olivolja, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar på plåten. Rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.
3. Biffar (bunke + mixerstav): Grovhacka 1 kruka persilja. Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Tillsätt persiljan, löken, 2 fp sköljda kikärtor (760 g), 1 fp pumpakärnor (50 g), 1 ägg, ½ dl majsstärkelse, ½ tsk spiskummin, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar i bunken. Mixa till en halvgrov smet med mixerstaven.
4. Stuvad svartkål (kastrull + lock): Riv ½ bit Grana padano (100 g). Finstrimla 200 g svartkål. Smält 1 msk smör i kastrullen och bryn svartkålen på medelhög värme ca 3 min. Rör ner 2 ½ dl havregrädde, den rivna osten, 2 krm svartpeppar och 1 krm salt. Låt puttra under lock i ca 10 min. Pressa ner saften från ½ citron.
5. Under tiden - biffar (stekpanna + fat): Smält 2 msk smör i pannan. Klicka ut 6 biffar (totalt 12 biffar) och stek på medelhög värme i två omgångar, 2-3 min/sida. Lägg biffarna på fatet allt eftersom de steks.
6. Klyfta ½ citron. Servera biffarna med den stuvade svartkålen, rotfrukterna och citronen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller rätten 2–3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa in.
Förbered: Biffsmeten (punkt 3) går bra att göra i föväg och förvara i övertäckt bunke i kylen.