Hemköp

Värmande svamp- och rödvinsgryta med potatismos och haricots verts

Recept från Vegetariska kassen, vecka 43 (2017)

40 min

Värmande svamp- och rödvinsgryta med potatismos och haricots verts

Portioner: 4

Ingredienser

900 g potatis
150 g gul lök (2-3 st)
250 g morötter (2-3 st)
150 g persiljerötter
2 fp champinjoner (500 g)
3 msk + 1 tsk smör
3 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
1 flaska rött matlagningsvin (250 ml)
3 lagerblad
1 msk buljongpulver
1 ½ msk timjan
1 msk kinesisk soja
½ tsk mald kryddpeppar
1 fp haricots verts (150 g)
1 fp kidneybönor (410 g)
1 ½ dl vispgrädde
1-2 dl mjölk

Gör så här

1. Potatismos (kastrull + lock): Skala och skär 900 g potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatisen ca 15 min, tills den är mjuk.

2. Grytgrönsaker: Skär 150 g gul lök (2-3 st) i tunna klyftor. Skala och skär 250 g morötter (2-3 st) och 150 g persiljerötter i 2 cm breda slantar. Halvera 2 fp champinjoner (500 g).

3. Gryta (gryta): Torrstek svampen på medelhög värme ca 4 min. Tillsätt 1 msk smör, 2 pressade vitlöksklyftor, ½ dl tomatpuré och löken. Bryn ytterligare 3-4 min.

4. Tillsätt rotfrukterna, 1 flaska rött matlagningsvin (250 ml), 2 dl vatten, 3 lagerblad, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 ½ msk timjan, 1 msk kinesisk soja, ½ tsk mald kryddpeppar, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar i grytan. Koka på medelvärme under lock i 10 min.

5. Haricots verts (liten kastrull): Koka upp 5 dl vatten och ½ tsk salt. Ansa 1 fp haricots verts (150 g) och koka ca 3 min. Häll av vattnet och vänd ner 1 tsk smör och 1 liten pressad vitlöksklyfta i kastrullen.

6. Rör ner 1 fp sköljda kidneybönor (410 g) och 1 ½ dl vispgrädde i grytan.

7. Potatismos: Häll av potatisvattnet och tillsätt 1-2 dl mjölk, 2 msk smör och ½ tsk salt. Mosa potatisen med en slev, potatisstöt eller elvisp.

8. Servera grytan med moset och haricots vertsen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Rätten går bra att frysa in om det blir mat över. I kylen håller maten 2-3 dagar efter tillagning.

Förbered: Grytgrönsakerna (punkt 2) går att förbereda och förvara i övertäckt bunke i kylen.

Tips! Byt ut 300 g av potatisen mot palsternacka eller rotselleri i moset om du vill ha variation.

Hemköp chat icon