Hemköp

Ugnsstekt kycklinglårfilé med varm dragonsås och fänkålssallad

Recept från Vardagskassen v.44 (2017)

45 min

Ugnsstekt kycklinglårfilé med varm dragonsås och fänkålssallad

Portioner: 4

Ingredienser

1 kg potatis
½ purjolök
200 g palsternacka
2 ½ msk olivolja
ca 600 g kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor
2 tsk honung
1 fänkål
1 äpple
2 tsk vitvinsvinäger
50 g rödlök (½-1 st)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 msk dragon
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Potatis (djup ugnsplåt med bakplåtspapper): Skala och skär 1 kg potatis i 2 cm breda klyftor. Skär ½ purjolök (gröna delen) i 2 cm breda slantar och 200 g palsternacka i 1 cm breda stavar. Lägg allt på plåten och blanda med 2 msk olivolja, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Rosta alltihop i mitten av ugnen i 10 min.

3. Kycklinglårfilé (bunke): Lägg ca 600 g kycklinglårfilé i bunken och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, 2 tsk honung, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Ta ut plåten med potatis och lägg på kycklingen. Stek alltihop i ytterligare 20 min.

4. Sallad (skål): Finstrimla 1 fänkål och skär 1 äpple i tunna stavar. Blanda fänkålen och äpplet med ½ msk olivolja, 2 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.

5. Dragonsås (liten kastrull): Hacka 50 g rödlök (½-1 st). Smält 1 msk smör i kastrullen och bryn rödlöken 2 min på medelhög värme. Strö över 1 msk vetemjöl. Vispa ner 1 msk dragon, 1 ½ dl vispgrädde, 1 ½ dl mjölk, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i kastrullen. Låt småkoka på medelvärme ca 5 min.

6. Servera den rostade potatisen och grönsakerna med kycklingen, salladen och dragonsåsen.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Överbliven mat håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning.

Förbered: Ta fram alla torrvaror och kryddor i förväg så finns de nära till hands när det är dags att laga mat.

Tips! Har ni inte dragon hemma går det bra att smaksätta såsen med någon annan torkad örtkrydda.

Hemköp chat icon