Hemköp

Jordärtskockssoppa med bacon och ciabatta

Recept från Vardagskassen v.45 (2017)

45 min

Jordärtskockssoppa med bacon och ciabatta

Ingredienser

  • 0.5 st
    gul lök
  • 500 g
    jordärtskocka
  • 300 g
    potatis
  • 2 msk
    smör
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 1 st
    äpple
  • 1 fp
    bacon
  • 0.5 tsk
    timjan
  • 4 st
    ciabatta
  • 2 dl
    vispgrädde
  • 2 krm
    vitpeppar
  • 0.5 st
    gurka
  • 1 paket
    färskost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Soppgrönsaker: Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Skala och skär 500 g jordärtskocka och 300 g potatis i 3 cm stora bitar.

3. Soppa (kastrull): Smält 2 msk smör i kastrullen och bryn löken och 2 pressade vitlöksklyftor i 2 min på medelhög värme. Tillsätt 1 liter vatten och 1 ½ msk buljongpulver (alt. 1 ½ tärning). Koka upp, tillsätt skockorna och potatisen och låt koka mjuka, ca 15 min.

4. Topping (stekpanna + skål): Tärna 1 äpple och strimla 1 fp bacon (120 g). Stek baconet på medelhög värme i 3 min. Tillsätt äppeltärningarna och ½ tsk timjan i pannan, bryn ytterligare i 3 min.

5. Sätt in 1 fp ciabatta (300 g) på ett galler i mitten av ugnen i 10-12 min, tills de är varma.

6. Dra av soppan från värmen och mixa den slät med 2 dl vispgrädde. Låt koka upp och krydda med ½ tsk salt och 2 krm vitpeppar.

7. Skär ½ gurka i tunna slantar och lägg på ett fat. Ta fram 1 fp färskost med örter (150 g).

8. Servera soppan med bacontoppingen och brödet ihop med färskosten och gurkan.

TIPS & PLANERING:

Frys in/Ta tillvara: Soppan går bra att frysa in om det blir mat över. Annars håller maten i sin helhet 2-3 dagar efter tillagning.

Förbered: Soppan i sin helhet går bra att göra i förväg och förvara i kylen (punkt 2-3 och 6). När det är dags för middag, gör toppingen, grädda bröden och värm på soppan.

Tips! Om ni tycker om hetta i maten kan ni tillsätta lite cayennepeppar i soppan, ca 1-2 krm.

4 portioner

272,78 kr
Hemköp chat icon