Recept från Vardagskassen v.45 (2017)
45 min
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Soppgrönsaker: Hacka 50 g gul lök (½-1 st). Skala och skär 500 g jordärtskocka och 300 g potatis i 3 cm stora bitar.
3. Soppa (kastrull): Smält 2 msk smör i kastrullen och bryn löken och 2 pressade vitlöksklyftor i 2 min på medelhög värme. Tillsätt 1 liter vatten och 1 ½ msk buljongpulver (alt. 1 ½ tärning). Koka upp, tillsätt skockorna och potatisen och låt koka mjuka, ca 15 min.
4. Topping (stekpanna + skål): Tärna 1 äpple och strimla 1 fp bacon (120 g). Stek baconet på medelhög värme i 3 min. Tillsätt äppeltärningarna och ½ tsk timjan i pannan, bryn ytterligare i 3 min.
5. Sätt in 1 fp ciabatta (300 g) på ett galler i mitten av ugnen i 10-12 min, tills de är varma.
6. Dra av soppan från värmen och mixa den slät med 2 dl vispgrädde. Låt koka upp och krydda med ½ tsk salt och 2 krm vitpeppar.
7. Skär ½ gurka i tunna slantar och lägg på ett fat. Ta fram 1 fp färskost med örter (150 g).
8. Servera soppan med bacontoppingen och brödet ihop med färskosten och gurkan.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Soppan går bra att frysa in om det blir mat över. Annars håller maten i sin helhet 2-3 dagar efter tillagning.
Förbered: Soppan i sin helhet går bra att göra i förväg och förvara i kylen (punkt 2-3 och 6). När det är dags för middag, gör toppingen, grädda bröden och värm på soppan.
Tips! Om ni tycker om hetta i maten kan ni tillsätta lite cayennepeppar i soppan, ca 1-2 krm.
4 portioner